David Baró

“Tinc una mica de por, però espero que es tanqui la reforma”

Confia que el joc polític no impedeixi que el preacord entre govern i els comuns s’aprovi al consell, i recorda que amb el que mana la constitució hi ha poc marge per fer més canvis

“Tinc una mica de por, però espero que es tanqui la reforma”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Està satisfet amb el dinamisme de la par­ròquia per l’esquí, els bons resultats de l’estació i la implicació privada per ampliar l’oferta, i esperançat que el Consell avali la reforma de transferències i competències i s’honori el compromís adquirit a les eleccions, segons exposa a COPE Andorra-AD Ràdio.

Dates amb molts esquiadors britànics a Arinsal, hi ha hagut algun problema d’aldarulls?

Sempre hi pot haver algun cas aïllat i alguna intervenció del servei de circulació per posar una mica d’ordre o informar, o potser inclús la policia, però no ens consta cap problema greu. Molt sovint quan arriben els grups des de fa uns quants anys es fan reunions informatives i es deixa molt clar que si hi ha algun problema hi haurà la policia, acció-reacció, i està funcionant.

Hi ha queixes dels veïns?

A mi no m’han arribat, però no vol dir que no n’hi hagi, i segurament no és fàcil conviure en una destinació turística on a la nit hi hagi gresca i en algun moment hi haurà hagut botellón, sorolls amb veïns, segurament que sí, i s’haurà trucat a la policia i haurà actuat i ho haurà desactivat. Quan tanquen els locals sempre es pot quedar un grup activat al mig del carrer i crear molèsties, i es fan sempre les rondes i la policia va intervenint.

Ara hi ha previst un festival musical, s’han incrementat les mesures de control?

És privat i al comú se’ns ha informat, i per fer alguna activitat se’ns ha demanat usar algun espai públic i se’ls facilitarà, i sé que Protecció Civil ha marcat molt els requisits de seguretat. Estarem alerta i els agents de circulació de les rondes de nit aquells dies estaran més presents, com també la policia.

El comú nota millora de l’economia, es donen menys ajuts socials?

No, encara no. Sí que és cert que es van obrint noves activitats econòmiques i cada vegada en tens més i el saldo és positiu, però la partida d’ajuts continua al mateix nivell. Pot haver-hi indicis que la cosa va una mica millor i comença a animar-se, però això encara triga molts més anys a repercutir en el dia a dia de les persones, es continuen demanant ajudes, hi ha famílies que de manera constant se les va ajudant i la partida s’ha mantingut i s’exhaurirà com l’any passat.

Els ingressos del comú pugen?

Van pujant una miqueta, potser arribem a 100.000 euros més tot i tenir els preus congelats, però tenim una mica més de població, més activitat, més radicació de negocis. El que ha crescut és l’ITP, però no ho pots controlar, el 2016 havíem previst 500.000 euros i ara quan fem la liquidació estem pràcticament a 1,4 milions. Millor perquè liquides amb superàvit i aquests diners se’n van a les caixes dels bancs, a tresoreria, i et permet afrontar reptes de futur, però no és una cosa que tinguem segur.

La no-congelació de transferències elevarà els ingressos, quina quantitat podria ser?

Depèn de com Govern liquidi els ingressos, si és en base del pressupost inicial podria arribar a uns 900.000 euros, però com que aparentment ha liquidat molt més del que havia previst al final en lloc de nou milions de més potser seran onze els que s’hauran de repartir entre els set comuns. No ens arribarà aquest any i nosaltres continuarem amb el nostre pla d’inversions i el nostre marc pressupostari.

A què es destinaran aquests diners?

Al pressupost ja hi ha una part important per reduir endeutament, anem comprant les preferents que rebaixa el global, Emap també va amortitzant cada any i la idea és injectar-ho en inversions en l’economia del país i per garantir els serveis. Potser el que s’havia previst al programa complir-ho un any abans.

Vostè que no és de DA, com valora el rebuig del Consell a congelar les transferències?

Valoro que una cosa són els comuns amb el Govern, que vam poder fer un acord, i una altra és la política nacional i el Consell, on hi ha partits nacionals amb els seus posicionaments i un joc polític que el cap de Govern ha de mirar de gestionar, i els comuns estem molt lluny d’això, és una altra dimensió. I tinc una mica de por i espero que no pugui passar i es pugui tancar la reforma perquè s’ha de fer. Tots en vam parlar a la campanya i vam presentar unes propostes, i tot­hom pensa que s’ha de canviar, llavors ens hi hem d’esforçar.

El clima polític no sembla gaire favorable perquè algun partit doni suport al Consell al preacord del Govern.

És el joc polític, però entenc que quan ens asseurem tots junts es podrà visualitzar que s’ha treballat un document i potser amb tot no hi estàs d’acord i hi haurà aportacions, models dels partits i també la posició de Govern, i els comuns entenc que ens mantindrem ferms i si ho hem treballat amb Govern ho defensarem en aquest sentit, però estem també oberts que hi hagi propostes.

Es poden fer canvis de molt contingut?

Tot és de contingut, sempre hi ha un treball previ i ara és una segona fase. Hem fet un document amb un articulat, i entre el que hi ha i el que mana la Constitució hi ha poc marge de maniobra. Serà un nou debat i a veure si és enriquidor o potser hi haurà posicions que no es vol canviar o que es vol canviar massa. Jo no tinc la visió, potser sí que la té el Govern, que està més en contacte amb els polítics nacionals i el Consell.

Vostè també té contacte amb liberals companys de Ciutadans Compromesos.

Sí, però no n’hem parlat molt. Si mires el nostre programa electoral vam fer unes propostes molt concretes i podríem dir que globalment estan recollides perquè de fet ens basàvem en l’acord institucional del 2014 que marcava molt la tendència, i de fet és el que hi havia en competències i en aquest sentit no crec que hi hagi cap dificultat.

Seria un fracàs que el Consell no donés suport al canvi i que la feina feta no servís de res?

No em poso en aquest escenari, penso que el Consell farà aportacions i es tancarà la reforma. Per mi no pot haver-hi un fracàs, hi haurà un debat, aportacions que s’hauran d’estudiar, i no contemplo un fracàs perquè voldria dir que no es fa reforma i això no ens ho podem permetre, perquè llavors els comuns haurem estat treballant perquè es faci la reforma, el Govern també, i si al final no es fa s’haurà d’analitzar la situació. Crec que ningú contempla que es tanqui amb un fracàs i penso que no passarà.

tracking