Reportatge

Ser home al segle XXI

A través del llibre ‘La síndrome de l’escala’ Antoni Caus defineix la concepció de la masculinitat en els temps actuals i vol trencar amb estereotips del passat.

Ser home al segle XXIN. S. I.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com són els homes d’avui en dia? Aquest és el fil conductor del llibre de relats d’Antoni Caus La síndrome de l’Escala (Editorial Andorra Narrativa) i que acaba de veure la llum. “Tracta sobre la definició de la masculinitat en l’època actual”, va explicar pausadament l’autor ahir durant la presentació de l’obra. A Caus li fa “vergonya” la concepció que s’ha tingut fins ara de la masculinitat i intenta definir-la d’una altra manera. “També parlo de la perplexitat del mascle alfa que un dia s’adona que ni és mascle, ni és alfa ni és el cap de la manada”, va puntualitzar.

Tot i així, va assenyalar que en cap cas els contes són un reflex d’ell mateix. “La literatura és ficció. Si a vegades surt un tio alt, pelut i sense afaitar, no soc jo, només faltaria”, va ironitzar. Malgrat això, el títol del llibre, que recull una quinzena de relats, sí que guarda relació amb l’autor. L’escriptor explica que sovint, quan li fan una pregunta, troba la resposta quan ha marxat del lloc i ha baixat les escales del pis. Per això, la síndrome de les escales.

Els contes que apareixen al llibre tenen un ordre intern sobre el qual l’autor no va voler aprofundir. Tot i així, va assenyalar que el relat Jazzy n’és el centre. Aquest el va escriure ara fa més de deu anys per participar en un concurs que va guanyar. En un primer moment se l’havien de publicar, però per falta de pressupost no va poder ser. Antoni Caus explica que “tot l’ordre del llibre està pensant perquè aquest relat encaixi, perquè em sabria greu que es morís de qualsevol manera”.

tracking