Museus

El Thyssen obre amb la voluntat marcar el futur de la cultura del país

El nou equipament s'inaugura aquesta tarda amb ‘Escenaris’, una anunciada primera exposició que proposa obres de Gauguin, Sisley, Monet o Matisse

El Thyssen es presenta als mitjansFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jornada inaugural, avui, del que sens dubte és sinó el projecte cultural de més envergadura al país en molt de temps sí el més mediàtic: la inauguració del Museu Carmen Thyssen Andorra, que obre les portes amb una primera exposició, Escenaris. De Monet a Estes. De Trouville a Nova York, que recorre els moviments que han fet avançar la història de l’art des del segle XIX fins a les últimes dècades del XX. Un nombre reduït de teles, vint-i-sis, però que proposa obres signades per autors de la força de Gauguin, Monet, Sisley o Matisse, entre d’altres. Aquesta primera mostra –amb quadres que fonts del museu han valorat en uns cent milions d’euros– romandrà exposada durant onze mesos. Una proposta amb la qual el director artístic del museu, Guillermo Cervera, confia atreure prop de 60.000 visitants durant el primer any d’obertura.

La baronessa Thyssen s'ha mostrat molt satisfeta de poder inaugurar aquest espai, que l'ha considerat “magnífic”, i assegura que ha quedat fins i tot millor del que esperava. Per la seva banda, la ministra, Olga Gelabert, ha recordat que a l'abril farà dos anys que es va començar a gestar el projecte i avui ja és una realitat. A més, està convençuda que situarà el Principat en el mapa cultural mundial.

Els actes inaugurals han començat aquest migdia amb la presentació als mitjans del projecte, a càrrec de Carmen Cervera. Les accions inaugurals aplegaran vuit-cents convidats. Actes inaugurals perquè al d’avui, al qual s'han convidat tres-centes persones, s’afegeixen els programats per dimarts i dijous de la setmana vinent, amb dos-cent cinquanta assistents cada jornada. Un desplegament necessari per encabir en unes instal·lacions bastant reduïdes, als baixos de l’antic Hotel Valira (500 metres quadrats, dels quals la meitat estan ocupats per la sala d’exposicions), una àmplia representació de diferents sectors de la societat.

El museu estarà obert al públic ja des de demà, en l’horari que serà el de funcionament habitual: de deu del matí a set de la tarda, amb tancament setmanal els diumenges a la tarda i dilluns durant tot el dia. De moment, segons informen des del museu, hi ha algunes reserves de grups ja fetes, tot i que no per al primer cap de setmana. El preu de l’entrada es va fixar en nou euros.

El museu és fruit de negociacions llargues en el temps entre els diferents governs i Carmen Cervera, que portarà a Andorra obres de la col·lecció particular –valorada en uns mil milions d’euros, segons la premsa espa­nyola–. El nou museu ha suposat per al país un desemborsament de 600.000 euros per al condicionament dels espais, més una aportació anual de 400.000 euros a la Fundació Museand (presidirà el ministre de Cultura de torn, amb la baronessa com a vicepresidenta vitalícia, i també vitalícia serà la presència de Borja Thyssen). A banda, el comú d’Escaldes-Engordany es fa càrrec del pagament del lloguer: 9.000 euros mensuals que s’havien de començar a abonar ja al febrer.

L’equipament compta també amb el patrocini d’Andorra Telecom, que va aportar 75.000 euros per a l’adquisició de les pantalles de gran format que completaran l’espai expositiu i el batejat com a EduCarmenThyssen, l’àrea destinada a activitats educatives.

L’exposició inaugural, que es podrà veure fins al 14 de gener del 2018, comença, cronològicament parlant, amb La cabana a Toruville, signat per Claude Monet el 1881, i recorre diverses dècades i moviments fins a les obres de la passada dècada dels setanta de Richard Estes, Lowell Nesbitt i Charles Bell.

El Thyssen es presenta als mitjans

El Thyssen obre amb la voluntat marcar el futur de la cultura del país

tracking