patrimoni

Els comuns pugen a 120.000 euros el pròxim pressupost per al Madriu

En aquest exercici van assumir una aportació extraordinària de 6.600 euros per parròquia

Els comuns pugen a 120.000 euros el pròxim pressupost per al Madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns preveuen una pujada del pressupost dedicat a la comissió de gestió de la vall del Madriu-Pedrafita-Claror, que el 2017 comptaria amb 120.000 euros, amb una aportació de 30.000 euros per parròquia. L’augment, però, encara ha de ser aprovat pels diferents consells de comú i la comissió mateixa, però hi ha “voluntat de tirar endavant”, va as- segurar el cònsol major encampadà, Jordi Torres Arauz, que ostenta la presidència rotatòria de la comissió.

Les perspectives dels comuns amb territori a la vall (Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes, a banda d’Encamp) són poder contractar finalment una persona per atendre el públic a l’oficina turística de la vall oberta a la plaça Lídia Armengol. De fet, ja l’any passat havien fet un increment del pressupost similar destinat a aquesta contractació. Altres despeses, però, es van fer més urgents i la contractació va quedar paralitzada. De cara al 2017 confien que comptaran amb aquesta persona, que se sumarà a la directora del pla, Susanna Simon, ara per ara l’única a sou del projecte. La nova incorporació, però, es farà a través d’una empresa de serveis.

Els números dels comuns a la vall del Madriu es van complicar al llarg del present exercici i recentment els comuns ja van haver de fer una aportació extraordinària, de 6.600 euros per cada parròquia. Que se sumen als 25.000 per cap que havien acordat per al 2016. En aquest cas, l’increment de 6.600 euros d’última hora s’ha de destinar a fer front al pagament dels més de 60.000 euros que costa el pla de conservació encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona. La meitat del cost la sufraguen els comuns i l’altre cinquanta per cent va a càrrec del ministeri de Cultura, que no forma part de la comissió de gestió, sinó del consell assessor, on també estan representats organismes de defensa del medi ambient i propietaris.

Segons va explicar el cònsol major encampadà, són les universitats les que compten amb els tècnics i el personal millor format per emprendre aquest tipus d’estudis, i en aquest cas va ser la UAB la que va presentar les millors condicions.

El pla de conservació, una de les eines imprescindibles per a la gestió de la vall declarada Patrimoni de la Humanitat, estarà previsiblement llest a final de l’any vinent, segons va indicar Torres.

Una de les qüestions que la comissió té encara sobre la taula és la unificació del reglament que permetrà sancionar aquells que protagonitzin bretolades i actes vandàlics a la vall. Entre els punts a decidir: l’import de les sancions que s’imposaran. La regulació unificada simplificarà el proce- diment, perquè fins ara no quedava clar a quin comú corresponia actuar si el fet es produïa, per exemple, l’accés en vehicles prohibits en àrees de diferents comuns.

tracking