Reportatge

Redescobrint el romànic

Jesús Castillo utilitza l’aquarel·la i el Rotring per retratar construccions com l’església de Sant Joan de Caselles, la de Santa Eulàlia d’Encamp o la de Santa Coloma. Unes obres que a partir d’avui es poden veure al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE).

Redescobrint el romànicJESÚS CASTILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les esglésies de Sant Joan de Caselles, Santa Eulàlia d’Encamp, Santa Coloma o Sant Miquel d’Engolasters són algunes de les construccions romàniques que el pinzell de Jesús Castillo ha retratat i a partir d’avui es podran veure en una exposició al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE).

L’exposició El llegat romànic i altres s’engloba en el marc d’una sèrie d’exhibicions que es fan cada estiu per reinterpretar l’art de l’edat mitjana a través d’obres d’artistes actuals.

“En l’arquitectura romànica comença a veure’s que l’home vol donar gràcies a Déu d’una manera més elegant”, puntualitza Castillo. El pintor confessa que és un enamorat d’aquesta època i, en concret, de “l’alta edat mitjana, quan l’home comença a despertar i la cultura a desenvolupar-se, i això desemboca a la baixa edat mitjana”. Un dels atractius d’aquesta època, segons Castillo, és la seva construcció “senzilla”, però “elegant”.

Patrimoni andorrà

Totes aquestes raons van portar Castillo a explorar l’art romànic en les seves pintures. Fa dotze anys, es va endinsar en aquesta aventura d’interpretar aquesta època a través del seu pinzell. Tota aquesta investigació sobre el llenç és el que es pot veure a partir d’avui al CAEE, però l’artista avança que també hi haurà quadres que no retraten el romànic. “Hi ha una obra de Casa de la Vall, que és d’una postal molt antiga. També hi ha el Bony d’Envalira. Tot forma part del nostre patrimoni”, exposa el pintor.

Les obres de Castillo tenen un estil propi i particular. Tal com relata el mateix autor, barreja l’aquarel·la amb el Rotring. Aquest últim és una eina que s’utilitza més aviat per a la il·lustració. No obstant això, afirma que no té un estil determinat. “Jo sóc autodidacte. No tinc un estil definit, és un cavall entre l’aquarel·la i la il·lustració”, destaca el pintor.

Malgrat que la forma de pintar és un denominador comú a l’obra de Castillo, els quadres que s’exhibiran a partir d’avui tenen una particularitat: que són més grans dels que havia fet normalment fins ara. En aquesta ocasió, les obres fan 50 per 60 centímetres. “M’he adonat que és més fàcil fer-ho gran que petit perquè pots dominar més el medi, quan és alguna cosa més petita és més difícil de realitzar”, assegura l’artista. En aquest sentit, agrega que en el cas del romànic el tema principal són les pedres de les esglésies i “cadascuna té la seva particularitat” i és més fàcil retratar-ho en un quadre més gran.

Però això tampoc ha impedit a Castillo que il·lustri el romànic en qualsevol dimensió i ressalta que té una col·lecció de punts de llibre amb els principals monuments de l’edat mitjana d’Andorra.

Retratar el que veu l’ull

Més enllà del romànic, Castillo també s’ha endinsat en diferents estils i té pintures abstractes. L’artista, propietari de la Llibreria Papir on s’exposa bona part de la seva obra, emfasitza que retrata tot allò que l’atrau. “Si veig alguna cosa que m’atrau, una fotografia interessant, una vista, ho dibuixo”, se sincera el pintor. Una de les seves fonts d’inspiració és quan marxa de vacances i capta al llenç el que veu. “És com quan vas de vacances, la postal me la faig jo, que sempre és més original que la foto”, sentencia l’artista.

tracking