Pripietat intel·lectual

Govern està disposat a negociar les tarifes

El ministre Francesc Camp va destacar que estan en un procés d’homologació a Europa i que hi ha un preu límit que no es pot baixar

Govern està disposat a negociar les tarifesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Comerç, Francesc Camp, es va mostrar ahir disposat a negociar les tarifes dels drets d’autor, però va avançar que aquests s’engloben dins de “l’homologació d’Andorra respecte a Europa i al món”, per la qual cosa hi ha un límit que no es pot baixar. “A partir d’aquí entrarem en una negociació”, va manifestar Camp.

No obstant això, el ministre va alertar que no es poden tenir “unes tarifes tan baixes com voldrien alguns”, perquè el país no podria ser “seriós de cara al conjunt dels drets d’autor i d’altres països”.

Tot i així, es va comprometre a fer esforços per trobar una solució. “Han d’entendre tots plegats i remeto també a les cadenes de ràdio que farem el màxim d’esforç, però no podem anar al límit d’un cobrament dels drets d’autor tan baix que no sigui creïble dins del nostre entorn”, va destacar el ministre.

Petició de les ràdios privades

Camp va fer aquestes declaracions, després que aquesta setmana sortís a la llum una carta que la Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA) va enviar al seu ministeri per demanar-li que reconsiderés les tarifes dels drets d’autor. En el cas d’aquest sector, el gestor va fixar unes tarifes del 2,80% dels ingressos mensuals per la redifusió d’obres en les emissores en les quals el seu component principal és la música, mentre que a la resta de cadenes la tarifa és d’un 2% dels ingressos mensuals.

En aquest sentit, Camp va apuntar ahir que divendres passat el ministeri va rebre les peticions de les ràdios privades i que ara l’estan avaluant. “Els nostres assessors ho estan analitzant”, va precisar el responsable de la cartera de Comerç.

En un altre context, el ministre va ressaltar que estava sorprès que el col·lectiu de les ràdios privades hagués remès la missiva als mitjans de comunicació. Camp va assegurar que aquesta carta la va demanar ell mateix a l’URPA perquè li fes arribar les seves demandes. “M’ha sorprès que s’hagi fet pública aquesta carta perquè formava part, segons entenia, d’un intercanvi intern d’informació entre nosaltres”, va manifestar el ministre.

Així mateix, va considerar inoportú que s’entri en una negociació que cada pas es faci públic, situació que opina que pot perjudicar les reunions, ja que després tot es pot mal interpretar. “Fins que no arribem a bon port i tanquem aquest acord espero que tot això es faci i formi part d’unes reunions a porta tancada, que és quan es fan millor les coses i es negocien millor perquè després es fan males interpretacions i no val la pena arribar aquest extrem”, va destacar Camp. A més, el ministre va manifestar que espera que cada vegada que negociïn no es converteixi en “un serial mediàtic”.

A la recerca d’una solució

Arribat a aquest punt, però, es va mostrar disposat a buscar una solució que convingui a les dues parts, a l’URPA i a la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïnals (Sdadv). “A partir d’aquí la porta està oberta per intentar arribar a qualsevol solució que sigui factible i que sigui millor per a elles, per a aquestes associacions, però a la vegada que també siguin tarifes creïbles”, va exposar Camp.

D’altra banda, el ministre també va posar en relleu que espera que les noves tarifes es puguin començar a aplicar a principi del 2017. “Anem treballant, no hi ha una data límit”, va aclarir Camp, que també va relatar que mantenen negociacions amb els comuns. “El que hem de fer aquí és escoltar totes les parts i tenir unes tarifes que siguin assumibles i a la vegada creïbles”, va concloure Camp.

tracking