Patrimoni

El final del mandat, data límit per tenir solucionat l'accés al Madriu

La pilota és a la teulada del comú escaldenc, que ha d’assumir l’estudi i fer les propostes als cortalansSLa corporació pretén enllestir el projecte enguany

El final del mandat, data límit per tenir solucionat l'accés al Madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La nostra voluntat és que durant aquests quatre anys trobem una solució” al problema dels accessos a les propietats particulars de la vall del Madriu. És el que va assegurar el cònsol major encampadà, Jordi Torres, que ostenta la presidència rotatòria de la comissió de gestió de la vall. La qüestió s’allarga en el temps, va reconèixer, i s’ha arrossegat des d’abans que la vall, ara fa dotze anys, aconseguís la inclusió a la llista de béns protegits per la Unesco en la categoria de paisatge cultural. “Però la comissió de gestió només és el quart any que funciona”, va puntualitzar Torres. Qui, de totes maneres, va admetre que “és cert que es podria haver avançat més”.

L’actual president de la comissió –organisme que incorpora els quatre comuns amb territori a la vall– va recordar que la parròquia d’Escaldes-Engordany és la “més afectada” per aquesta demanda i, per tant, van prendre la decisió que fos el comú escaldenc qui agafés les regnes i posés en marxa l’estudi amb les possibles solucions a l’accés a les propietats que hi ha a la zona entre Ràmio i Entremesaigües. “Precisament per accelerar la solució és que Escaldes pilota el procés”, va afegir-hi Torres.

Des de la corporació escaldenca van corroborar que la seva intenció és que l’estudi estigui fet al llarg de l’any en curs. Tot i que de moment no ha estat ni pressupostat. Després es traslladaran les propostes als cortalans, la comissió de gestió i el ministeri de Cultura.

Torres va fer aquestes manifestacions en el transcurs de la presentació de les activitats amb què la comissió de gestió vol commemorar els dotze anys de la declaració per part de la Unesco, que es compleixen demà. Entre les propostes figura presentar una candidatura per a un premi sobre el paisatge convocat pel Consell d’Europa. Ha de servir per potenciar-ne l’atractiu turístic, va destacar la directora del pla de gestió, Susanna Simon, ja que s’ha editat un vídeo promocional que també s’espera distribuir a través de les xarxes. A més a més, dissabte hi haurà una sortida guiada gratuïta amb els guies d’Escaldes-Engordany; el 19 de juliol es farà un taller de dibuix i pintura a l’aire lliure i el 12 d’agost una visita nocturna al Camí Hidroelèctric d’Engolasters. El 30 de setembre se celebrarà una conferència sobre paisatges culturals iberoamericans, inscrita en el marc d’Andorra la Vella, capital cultural iberoamericana.

Pla de conservació

Entre les feines immediates de la comissió, va recordar Simon, hi ha la realització del pla de conservació, document que ha de servir per establir les actuacions prioritàries. Un treball que previsiblement s’encarregarà a una universitat “perquè necessita equips pluridisciplinaris, on hi hagi arquitectes, arqueòlegs, etcètera, i això només ho podem trobar en una universitat”. Per a aquest estudi compten amb un pressupost de més de 60.000 euros, la meitat aportats pels quatre comuns i la resta finançats amb una subvenció del Govern.

De moment, enguany les actuacions se centraran en la rehabilitació de cabanes (uns 40.000 euros també dels comuns i Govern) i en la instal·lació de dos ecocomptadors.

tracking