Escenaris

El Colors de Música desperta

El festival arrenca el 4 de juliol amb la desena Setmana del jazz, que homenatja Tete Montoliú

El Colors de Música despertaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El festival Colors de Música, vaixell insígnia de la programació cultural escaldenca, arriba a la 32a edició amb una mica més de vent a les veles, és a dir, més diners: recupera pressupost i arriba enguany als 110.000 euros, lluny encara dels 180.000 de què disposava al 2008 però també sortint dels poc més de 70.000 amb què havia sobreviscut en els pitjors anys. Amb tot, no és fins al juliol que la programació engega a rodar, amb la Setmana del jazz al carrer, que enguany celebra el desè aniversari recordant Tete Montoliu, padrí del desaparegut Festival de jazz. Aquí és on es dirigeix una part del pressupost suplementari, perquè s’han inclòs propostes com la Big Band Maresme, per al dia 8, una formació amb què Escaldes vol rememorar els temps aquells que era escenari per a formacions com La Locomotora Negra.

Setmana del jazz, doncs, per donar inici als cicles de música al carrer, que al mes d’agost continuaran amb Músiques del món: disset concerts, tres més que en l’ edició passada i allargant-se fins al 31 d’agost. A petició del públic, va explicar la directora de Cultura, Anna Garcia. Com a petició del públic s’avança a les 19.30 l’hora d’inici dels concerts a l’escenari de la plaça Coprínceps. I més resposta a la veu dels espectadors: a les Nits del món es tornarà a viure una Nit del Silenci (el 21 de juliol), amb tres discjòqueis que actuaran simultàniament per a un públic que podrà seguir la seva proposta a través dels auriculars.

El tour i la capitalitat

En aquest tercer cicle, el de les Nits del món (quarta edició ja), s’han inclòs actuacions que recorden el pas del Tour pel Principat i la capitalitat cultural iberoamericana, en una aclucada d’ull a Andorra la Vella. Així, el cartell obre el 14 de juliol amb la nit dedicada a França, on actuarà Fanny amb el pianista i vocalista Jean-Paul Galy i l’acordionista Jacques Ferchy; plegats oferiran un repertori de chanson, de Brel a Bécaud, Piaf o Brassens. I l’última cita la protagonitzaran Son Caribe, a ritme de so cubà. Al marge, l’esmentada Nit del Silenci i un tribut a Amy Winehouse l’11 d’agost. Les actuacions, en aquest cas, començaran a les nou del vespre.

Tornant a la Setmana del jazz, si la Big Band Maresme (a la qual en la segona part s’afegirà la vocalista Txell Sust), amb músics que van passar per La Locomotora Negra o La Vella Dixieland, és un dels plats forts, la part jove i experimental la posarà Jordi Rabascall, músic procedent de l’àmbit de l’electrònica, que actuarà acompanyat per Oriol González. A banda, el swing de Shakin’All, el caràcter vocal de la jove francesa instal·lada a Barcelona Mathilde Toussaint i la veterania i savoir faire de Pep Poblet & Nito Figueras. I l’11 de juliol, el concert de Clàudia Bardagí acompanyada per un quartet de l’Orquestra Nacional, en una fusió del cicle amb el cartell ONCA Bàsic.

La programació de Músiques del món, amb 17 cites a l’agost, torna a incorporar el guanyador (Quim Salvat) i finalistes (Paper de plàstic) del premi Carles Sabater, en col·laboració amb el Centre de la Cultura Catalana. Molt d’espai per a músics del país, com The Velvet, Iarakè&Ginger i Patxi Leiva, un habitual del cicle, que oferirà el concert de cloenda, el 31, per aclamació popular.

tracking