Trobades

Una mà biònica es posa 'HoloLens'

La Universitat d’Andorra acollirà la quarta trobada de ‘geeks’ Gapand

Una mà biònica es posa 'HoloLens'ITMAR FABREGAT / SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arnau Capell, alumne del grau en enginyeria mecànica de la Universitat de Lleida, es va fer mereixedor del premi Enginy 2015 per la pròtesi biònica d’una mà construïda amb una impressora en 3D. Serà un dels protagonistes de la quarta edició de Gapand, trobada d’informàtics que acollirà la Universitat d’Andorra el cap de setmana del 2 i 3 de juliol. Organitzat per l’associació Andorradot.net i Avia, un club de professionals del sector, es presenta com un esdeveniment informal “fet per geeks i per a geeks” i allunyat dels congressos “on et trobes la típica xerrada patrocinada”, explica Jordi Burgos des de l’organització.

Aquest esperit organitzador gens piramidal fa que, per exemple, les ponències siguin votades pels mateixos participants en potència. De moment se n’han inscrit prop de seixanta, de diferents països (l’organització demana formalitzar-ho, a la web www.gapand.com, encara que l’assistència és gratuïta), però Burgos confia que, com en les edicions anteriors, finalment l’assistència serà de prop d’un centenar de persones.

Els tallers i ponències (una vintena) giraran al voltant d’allò que més interessava a la comunitat. Aquesta mà biònica controlada per Arduino (una plataforma de hardware lliure que serveix per a projectes de domòtica i robòtica) o la presència d’unes HoloLens, unes ulleres de realitat virtual, portades per un altre dels ponents, Josué Yeray, qui explicarà com crear apps per a elles. Es tracta d’unes ulleres d’elevat cost i prestacions, recalca Burgos,que el propietari va anar a buscar a Seattle, i de les quals hi ha ben poques unitats a Espanya.

Més propostes a les xerrades i tallers: moltes giraran al voltant de qüestions de seguretat, però gent com Roberto Bermejo se centrarà a buscar el vessant més humà de les aplicacions, anuncia a la presentació de la seva ponència, per exemple, que el mòbil triï la música segons l’estat d’ànim de l’usuari. A banda, hi haurà un concurs –Hackaton– al voltant del robot educatiu de baix cost Edison: els participants hauran de col·laborar per dissenyar i posar en funcionament una aplicació original per a l’andròmina. També una proposta d’allò més informal: la Hack&Beer, perquè els participants puguin debatre al voltant d’una cervesa o refresc, en un marc distès.

Aquesta trobada se celebra per quart any consecutiu, una cita que s’ha anat consolidant entre els informàtics i que en anys anteriors ha portatgent de països com Espanya, el Regne Unit i Suïssa. Una vuitantena en les primeres edicions, un centenar en les recents. Amb tot, puntualitza Burgos, es tracta d’oferir als professionals del país un esdeveniment d’aquestes característiques. I de pas, de demostrar de portes enfora que al Principat hi ha tan bons professionals com arreu. Una tasca d’organització costosa però en la quale s’han engrescat de nou perquè, ironitza el portaveu, “som valents”.

tracking