Política cultural

Gelabert vol impulsar una llei de museus i revifa la idea del nacional

El consell assessor del patrimoni aborda el pla integral museístic

Gelabert vol impulsar una llei de museus i revifa la idea del nacionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sabeu que jo no sóc partidària d’anar obrint més museus al país perquè hi ha un problema de recursos econòmics i humans i no vull tenir els equipaments estancats”. La ministra de Cultura, Olga Gelabert, es va mostrar contundent en les declaracions fetes en el marc de la segona trobada del consell assessor del patrimoni de la legislatura. La xarxa de museus va ser el tema central de la reunió i també la voluntat d’impulsar una llei que reguli aquests equipaments, siguin de gestió pública o privada. No pot ser, va argumentar Gelabert, “que l’obertura d’un museu privat estigui prevista no com una inversió cultural sinó com la d’un comerç”, són “detalls que no estan regulats” i ho haurien de ser, considera. Per això traslladarà aquesta intenció al Govern. Tot i que de moment no hi hagi cap calendari previst.

La llei, va exposar, servirà també per definir què és un museu i en què s’ha diferenciar d’una exposició. “Per exemple, tenim el de l’Automòbil, que és un museu però també una col·lecció. I què és l’espai que obre Jorge Lorenzo?” Són aspectes que “un visitant ha de tenir clar”, va dir. Però la regulació també determinarà punts com la figura del director i altres qüestions organitzatives i que marquin la diferència entre un museu, una col·lecció i un espai expositiu.

Virtual o físic?

En paral·lel a l’impuls de la llei, el ministeri promou un pla estratègic de museus, sense un calendari fixat més enllà de la data en què hauria d’estar conclòs: el 2023. Un pla que tornarà a recuperar la idea d’un museu nacional. “No sé si haurà de ser un espai físic o no físic, el que sí que tenim clar és que ha d’explicar la història del país des d’onze mil anys abans de Crist”, va indicar Gelabert. “Potser no ha de ser un edifici físic sinó virtual, una xarxa de la qual també formin part la resta d’equipaments, com la casa d’Areny-Plandolit”, va puntualitzar, en referència al lloc on ahir es trobava el consell. Amb tot, va matisar, “no està descartat que tingui un edifici propi”, però a la llarga, “perquè ara no hi ha recursos disponibles”, va recordar. Mentrestant, s’ha d’anar avançant en el seu disseny i en la renovació i modernització dels centres ja existents. “Les revisions són contínues, ens hem d’anar adaptant als nous temps, les noves tecnologies, i la ministra ho té clar”, va assenyalar com a portaveu de l’organisme l’arqueòleg Xavier Llovera (qui havia format part de Patrimoni Cultural i ara és coordinador del Patrimoni Mundial de Tarraco).

El consell també va donar el vistiplau a la proposta de l’Arxiu Nacional d’atorgar la categoria de bé d’interès cultural (BIC) al fons fotogràfic Josep Alsina.

A banda de Llovera i els representants del ministeri, el consell assessor està integrat pels arquitectes Xavier Orteu i Miquel Mercè, i Ruth Casabella i Francesc Rodríguez com a especialistes en art.

EL MINISTERI EDITARÀ UNA MONOGRAFIA AMB TOT EL CONEIXEMENT SOBRE JUBERRI

El consell assessor –i aquí va ser Llovera que, com arqueòleg, va tenir la veu cantant– va donar llum verd a la publicació d’una monografia que reculli totes les dades conegudes fins al moment sobre el jaciment arqueològic de Juberri. Des que es va començar a excavar, al 1982 i precisament per un equip encapçalat per Llovera, fins als últims estudis i analítiques que se n’han fet aprofitant els últims avenços científics i de laboratori. Serà una més de les monografies de la col·lecció que edita el Govern, i que ja recull estudis similars amb la Farga Rossell o Sant Vicenç d’Enclar; el que no està decidit és si també es publicarà en paper o bé sols en format digital.

La monografia recollirà totes les dades del jaciment, considerat com un de sol, des de l’etapa neolítica a les fases posteriors, com la tomba medieval.

El consell també va aprovar l’exportació temporal de diversos béns (entre els quals objectes del museu Areny-Plandolit) perquè siguin portats a un taller de restauració a Madrid.

tracking