LA MASSANA

Fridays for Future ataca el comú per l’heliport i la desviació

L’associació també critica el Govern per voler “destrossar la natura i el clima”

Estat de les obres del vial de la Massana aquest abril.

Estat de les obres del vial de la Massana aquest abril.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“La ciutadania andorrana no vol veure sacrificades les seves valls per interessos econòmics privats”. Així de contundent és el comunicat que l’entitat ecologista Fridays for Future va enviar ahir als mitjans de comunicació contra els dos projectes urbanístics de la desviació del poble i l’heliport nacional, pels quals carrega contra el comú de la Massana i el Govern per liderar “una ideologia capitalista i individualista” i posar-se com a objectiu “destrossar el medi ambient, la natura i el clima” amb dos projectes que consideren “ecocides”. D’aquesta manera, lamenten que es vulgui impulsar un heliport “en una zona d’alta muntanya i d’interès ecològic i una desviació per a automòbils que travessa un riu i zones naturals”, amb la qual cosa s’ha engegat “una gran unió devastadora i a favor dels interessos de les classes dominants”.

En l’escrit, l’entitat argumenta fer-se “portaveu d’una contestació popular creixent”, ja que asseguren que “la ciutadania andorrana no vol veure sacrificades les seves valls per interessos econòmics privats”. Per aquest motiu, diuen “no a l’artificialització dels sols”, “a les polítiques contràries a la lluita contra el canvi climàtic” i a “les polítiques que empobreixen les classes treballadores”.

ELS DOS PROJECTES

Per una banda, i pel que fa a l’heliport nacional, destaquen que durant l’anàlisi d’impacte ambiental “s’ha descobert que 32 animals tenen aquella zona com a hàbitat natural i la presència d’una espècie de planta en perill d’extinció”. L’entitat carrega contra el Govern per haver “desplaçat la planta a una altra zona, esperant que no mori”, un exemple de la “filosofia productivista” de l’executiu, perquè “si fa nosa als interessos econòmics privats, es desplaça”. Afegeixen que aquesta concepció del Govern està “desconnectada de tota realitat científica i que va en contra dels acords de París i de totes les lleis per la lluita contra el canvi climàtic”, manifesten des de FFF.

Per un altre costat, quant a la desviació, lamenten que travessi zones “encara naturals o agrícoles, així com el riu Valira del Nord”. D’aquesta manera, constaten que l’impacte ambiental d’aquesta construcció “és evident”, ja que la construcció “destrossa els espais naturals i manté el vehicle individual com a únic mitjà de transport”.

Amb tot plegat, exposen que “no podem desplaçar els problemes amb grans infraestructures contaminants i ecocides. No podem seguir privilegiant els interessos de les classes dominants davant de les necessitats de tota la població”.

COST ECOLÒGIC I ECONÒMIC

L’entitat creu que aquests dos projectes “comprometen la vida animal i la salut humana a les valls de la Massana i d’Andorra, així com el clima mundial”. A més, conclouen que mentre que el país està immers en una profunda crisi de l’habitatge, les autoritats decideixen “malgastar fins a 40 milions d’euros en projectes que van en contra dels interessos de tots i totes”.

tracking