LA REGIÓ FRONTERERA ESTÀ PER SOTA DE LA MITJANA GAL·LA

Un terç del tabac que es fuma a Occitània prové del tràfic il·legal

França ha eliminat el llindar màxim de cigarrets que es poden treure de països de la UE

Un control de la gendarmeria a l'Ospitalet.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un terç del tabac (el 36,9%) consumit a la veïna regió d’Occitània és de contraban. Així ho revela un estudi elaborat per la tabaquera Seita Imperial Brands. Una xifra que puja fins al 39,8% a França. En el quart trimestre del 2023, la regió d’Occitània ocupa el desè lloc entre les regions franceses on es consumeixen més cigarrets del mercat paral·lel de tabac. Una part important del tabac de contraban que es consumeix a Occitània prové d’Andorra, tot i que la regió també fa frontera amb localitats espanyoles.

Aquesta dada s’ha conegut uns dies després que el govern francès aprovés un decret que revisa les normes d’importació de tabac per a particulars procedents d’un altre país de la Unió Europea (UE) per complir la legislació europea. D’aquesta manera, ha eliminat el límit anterior de 200 cigarrets, o un cartró. Una mesura que no afecta Andorra en no ser membre de la Unió Europea. Es manté la franquícia adoptada per l’acord duaner, que limita a 300 els cigarrets que es poden treure del Principat, en aquest cas, amb destinació a França.

Respecte al decret del govern francès, “hem canviat completament la lògica, ja no ens basem en absolut en una lògica de volum i de cartrons. Els funcionaris de duanes ara tenen la possibilitat de basar-se en un conjunt de pistes, de confiscar i sancionar [...] aquells per als qui hi ha una presumpció de comerç i, per tant, de comerç il·legal”, va indicar el ministre delegat encarregat de Comptes Públics, Thomas Cazenave, durant una roda de premsa, segons va informar l’agència France Presse.

Fins ara, als adults que viatjaven a un país de la UE se’ls permetia portar 200 cigarrets (un cartró), 50 cigars, 250 grams de tabac per fumar i 100 purets. Tot i això, en comprovar que la normativa europea fixa llindars més elevats per al consum personal, un particular es va posar en contacte amb el consell d’estat.

A finals de setembre, el consell d’estat va ordenar al govern que harmonitzés la legislació francesa amb la de la UE, ja fos abstenint-se de fixar llindars o establint llindars coherents amb les normes europees.

Al decret, que va entrar en vigor el divendres 29 de març passat, el govern francès va optar per no fixar un llindar.

tracking