reportatge

Discapacitat sense cobertura

Els pares d'una adolescent discapacitada gallega van haver de pagar la cobertura sanitària a Andorra malgrat el conveni entre els dos estats.

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat del Bloc Nacionalista Gallec al parlament espanyol, Néstor Rego Candamil, adscrit al grup parlamentari mixt, vol saber si hi ha excepcions per a l’atenció i la cobertura sanitària a ciutadans de l’estat espanyol amb discapacitat que viatgen per turisme i estades curtes a Andorra, i, si és així, on figuren. En cas contrari, demana com s’explica que la Seguretat Social contactés amb un progenitor per indicar-li que la seva filla per ser discapacitada no entrava a la cobertura sanitària disposada al conveni de seguretat social entre l’estat espanyol i Andorra.

Les dues preguntes les ha fet el diputat espanyol després que, segons explica, un grup d’escolars d’un institut gallec que estava de viatge al Principat hagués de ser assistit pel Servei Andorrà d’Assistència Sanitària (SAAS). Com s’assenyala al conveni de Seguretat Social entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra per a l’assistència sanitària i la cobertura de seguretat social recíproca en determinats casos, els ciutadans i ciutadanes de l’estat espanyol que viatgin a Andorra per turisme o estades curtes han de sol·licitar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) de la província on viuen el volant de desplaçament per a aquest país.

“Precisament això és el que van fer els progenitors i el professorat del grup d’escolars. Van tramitar els formularis corresponents davant de l’INSS seguint les indicacions contingudes a la pàgina web del ministeri de Salut espanyol que assenyala que, en cas d’assistència sanitària de necessitat immediata (una urgència), li seran aplicades les mateixes condicions que als afiliats a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i que el sistema de seguretat social d’Andorra estableix que el beneficiari (si és el cas el desplaçat) n’assumeixi una part de la factura, que acostuma a ser entre un 10 i un 25% del cost de l’assistència mèdica urgent”, indica el polític gallec.

El diputat afegeix en la pregunta presentada a la taula del Congrés de Diputats espanyols perquè sigui resposta per escrit pel govern del veí del sud que, “per tant, en les circumstàncies indicades, se sobreentén l’atenció i la cobertura sanitària sense excepcions. No obstant això, un dels pares amb una filla amb discapacitat va rebre una trucada de la Seguretat Social assenyalant que la seva filla, per ser discapacitada, no entrava a la cobertura sanitària disposada al conveni”.

Candamil indica que, de la lectura i la revisió del conveni signat entre l’estat espanyol i Andorra, no trobem aquestes excepcionalitats, ja que no es manifesta l’exclusió de determinats col·lectius com les persones amb discapacitat de l’atenció sanitària, i demana al ministeri de Salut espanyol que “aclareixi aquest tema per oferir garanties sanitàries a escolars i persones amb discapacitat i evitar discriminacions, així com situacions de desigualtat, especialment quan hi ha convenis entre les parts”.

RESTRICCIONS

A més de les dues primeres preguntes, el diputat gallec va demanar si el ministeri de Salut espanyol va a interessar-se per aquest cas i que aclareixi la situació perquè no hi hagi restriccions per a la cobertura sanitària a persones amb discapacitat que viatgen a Andorra. També es va preguntar, en cas que no entri dins del conveni, “si no s’hauria de garantir la igualtat dels ciutadans i ciutadanes de l’estat espanyol a l’atenció sanitària a països amb què s’ha signat convenis”.

tracking