DRETS DE LES DONES

El diputat per Andorra va votar a favor de l'avortament

Stéphane Vojetta va dir ‘sí’ a incloure aquesta llibertat a la Constitució

El diputat per Andorra Stéphane Vojetta.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Stéphane Vojetta, diputat a l’Assemblea Nacional francesa per la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger, que inclou Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco, va ser un dels 780 parlamentaris que dilluns van votar a favor d’inscriure l’avortament a la Constitució del veí del nord. Vojetta, que a la cambra baixa francesa està relacionat amb el grup Renaixement, el del partit que lidera el president i Copríncep francès, Emmanuel Macron, va publicar dilluns un missatge a la xarxa social X en què es mostrava “orgullós d’haver participat ahir a Versalles en el congrés que va permetre incloure l’avortament a la nostra Constitució”. El representant dels residents francesos a Andorra a l’Assemblea Nacional va afegir que es tracta d’“un avenç històric i una oportunitat per a França d’inspirar legisladors més enllà de les nostres fronteres, per protegir aquest dret de canvis arbitraris”.

Cal recordar que els diputats i senadors francesos, reunits en sessió conjunta, van adoptar dilluns de manera majoritària la inscripció de l’avortament a la Constitució, una reforma que van considerar “històrica”. En total, 780 dels 925 parlamentaris van aprovar una reforma constitucional que modificarà l’article 34 de la Carta Magna per incloure-hi “la llibertat garantida de la dona a recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”.

El projecte, promogut pel president i Copríncep, Emmanuel Macron, per preservar aquest dret, amenaçat en altres països, comptava amb un gran suport popular i va obtenir recolzament de tots els partits polítics, sense reserves a l’esquerra.

EL PS CELEBRA LA INCORPORACIÓ A LA CARTA MAGNA FRANCESA

El Partit Socialdemòcrata va celebrar ahir la decisió adoptada per França d’incloure l’avortament com un dret constitucional i ser el primer país del món a fer-ho. En un comunicat, la presidenta del grup parlamentari i secretària de polítiques d’igualtat del partit, Judith Casal, va afirmar que “es tracta d’una nova mostra de com el país veí del nord aplica el seu compromís amb els Drets Humans, aquesta vegada de les dones, perquè sense poder decidir lliurement davant un embaràs no desitjat, no hi ha igualtat efectiva a l’hora de desenvolupar un projecte de vida propi”. En aquest sentit, des del PS es reclama que Andorra pugui aprendre d’aquesta decisió presa per França i que acabi arribant la seva influència en matèria de Drets Humans.

tracking