justícia

Tretze candidats a ocupar les dues noves places de notari a concurs

La batlle en excedència Maria Àngels Moreno, el batlle Xavier Colom i els exbatlles Jordi París, Jordi Junyer
i Sònia Baixench, entre els concursants

Tretze candidats a ocupar les dues noves places de notari a concurs

Creat:

Actualitzat:

Tretze juristes, entre els quals un batlle, una batlle en excedència i tres exbatlles, han presentat candidatura al concurs públic convocat pel Govern per optar a una de les dues places de notari de nova creació. L’executiu, que en un principi va convocar el concurs per cobrir una única plaça, va modificar l’edicte el mes de març per dotar el país d’un segon notari. Ho va fer després de la baixa de Josep Estañol, fet que va comportar que el Principat es quedés amb només tres notaris en actiu: Isidre Bartumeu, Joan Carles Rodríguez Miñana i Rosa Ferrándiz.

Els candidats, que dilluns hauran de ser validats perquè puguin passar a la fase de selecció, són la batlle en excedència Maria Àngels Moreno, el batlle Xavier Colom, els exbatlles Jordi París, Jordi Junyer i Sònia Baixench. Aquests dos últims treballen actualment com advocats. La resta de candidats són els lletrats en exercici Carme Perna, Arjan Jethani, Mònica Mirabet, Sandra Vilanova, Josep Garcia Badia, Margarita Marticella, Maria del Mar Brites i l’exoficial de la notaria Ferrándiz Àlex Isanta.

El termini per presentar tota la documentació necessària per participar a les oposicions va finalitzar a dos quarts de quatre de la tarda d’ahir. Cal recordar que el Govern va allargar el període per inscriure’s al concurs arran de la situació sanitària provocada per la pandèmia de la Còvid-19.

El tribunal del concurs, format pel ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el president de la Cambra de Notaris, Joan Carles Rodríguez Miñana, el president del Tribunal Superior, Albert Andrés Pereira, la presidenta de la Batllia, Laura Rodríguez, i els juristes Antoni López i Juan-José López Burniol, analitzarà dilluns si els candidats compleixen els requisits per continuar en la fase de selecció.

Exàmens al setembre

La data de la celebració dels exàmens s’ha mantingut al setembre, on els candidats hauran de demostrar els seus coneixements en 162 temes: 94 de dret civil, 13 de dret fiscal, 21 de mercantil, 24 de dret notarial i 10 d’administratiu. El temari difereix molt per la seva complexitat del que van haver d’estudiar els primers notaris sortits per oposició el 1998, ja que la situació del país ha canviat radicalment pel que fa al volum de normatives i lleis que han entrat en vigor. Els dos guanyadors hauran de fer pràctiques en una de les notaries existents durant sis mesos abans de poder obrir el despatx.

Canvis a la llei del notariat

El tancament del termini per presentar-se al concurs s’ha dut a terme pocs dies després que el Consell General donés llum verd a la modificació de la Llei del notariat amb l’objectiu de solucionar la situació de bloqueig derivada del cessament de Josep Estañol per problemes de salut. A partir d’ara la legislació preveu que en cas de cessament sobtat s’apliqui el mateix protocol que en cas de supressió de la notaria per tal que tota la documentació i els protocols del professional cessat es puguin integrar informatitzats a la Cambra de Notaris i a l’Arxiu General de Protocols.

El canvi a la llei soluciona el problema dels documents que pertanyen a la notaria de Josep Estañol, que va ser cessat en un primer moment i després se li va reconèixer la renúncia per incapacitat, i que ara estan custodiats per la notaria Rosa Maria Ferrándiz, però sense que es pugui fer ús de tots aquests protocols, que a la pràctica estan bloquejats. Aquests 70.000 documents que provenen de la notaria Estañol impedeixen moltes operacions i s’està perjudicant molta gent que necessita accedir a escriptures o testaments i que ara no poden fer-ho.

Cal recordar que Estañol va ser cessat en un primer moment perquè no va acreditar amb un document oficial que patia una malaltia progressiva, i posteriorment a través d’un recurs va exposar que la Caixa Andorrana de Seguretat Social li havia concedit la incapacitat permanent i el Govern va admetre la renúncia com a notari. Amb la modificació aprovada pel Consell General a instàncies de l’executiu, el Govern vol que les transaccions no estiguin bloquejades, mentre està en marxa el procés per nomenar dos fedataris públics. Es calcula que almenys passarà un any fins que puguin començar a exercir els dos nous notaris que hauran de sortir dels tretze candidats que des d’ahir han formalitzat el seu interès per optar a les places.

tracking