ORDINO

El Govern destinarà més ajudes al foment del benestar animal

El ministre de Ramaderia es va mostrar favorable a ampliar els ajuts a la cria i cura de les seccions equines i ovines l’any vinent

La cònsol major amb la subsíndica general i el ministre de Ramaderia.

La cònsol major amb la subsíndica general i el ministre de Ramaderia.COMÚ D’ORDINO

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, va inaugurar ahir la quarta edició de la Fira del Bestiar d’Ordino, dedicat a productes artesanals i agroalimentaris, posant en relleu la voluntat de mantenir la tradició i passar el relleu a les noves generacions. Una de les mesures que va avançar va ser destinar més ajudes al foment del benestar animal, i va assegurar que la voluntat és ampliar-lo de cara a l’any que ve per “fer-lo extensiu al bestiar equí i oví”. Precisament, una de les novetats d’enguany ha estat la subhasta dels quatre braus de raça bruna per a restauradors i carnissers, uns animals que han estat cuidats a partir del reglament del foment del benestar animal. En aquest sentit, Casal va remarcar que la partida pressupostària actualment gira entorn dels 140.000 euros i es vol ampliar a les seccions equines i bovines. Per això, el ministeri es troba actualment a l’espera de l’avaluació per part de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per dictaminar quines explotacions compleixen amb els requisits. En total, Ordino compta amb 15 explotacions ramaderes i 444 caps de bestiar: “[Ordino] és important per al sector primari, hi ha una mostra significativa a la parròquia”. “Els ramaders fan una excel·lent feina que ens permet crear un producte de qualitat”, va afegir el ministre. La inauguració va comptar amb la presència de la cònsol major, Maria del Mar Coma, i la subsíndica, Sandra Codina.

“[Ordino] és una parròquia important per al sector primari, hi ha una mostra significativa”
Guillem Casal, Ministre de Ramaderia

Les novetats d’aquesta quarta edició, el concurs d’allioli de codony i la subhasta de dues vaques de raça bruna (avui a les 10 hores i 11.30 hores, respectivament), adreçades a la restauració i als carnissers, són el plat fort de la cita. “La carn grassa ha d’anar destinada al plat, i segurament tant hotelers com restauradors intentaran endur-se-la”, va afirmar el cònsol menor, Eduard Betriu, incidint en la bona qualitat del producte. Durant la primera rifa de la cita, els ramaders locals van arribar a pagar preus d’entre 2.050 i 2.750 euros per adquirir una de les varietats més autòctones i de qualitat de l’animal.

“Els ramaders fan una excel·lent feina que ens permet crear un producte de qualitat”
Guillem Casal, Ministre de Ramaderia

Per tal de dinamitzar l’activitat de la parròquia, es van preparar tot un seguit d’actes per a totes les edats. La Fira va oferir ahir una xollada d’ovelles i la música i la dansa va anar a càrrec del grup folklòric Lous Cadetouns amb un ball tradicional amb acordions en directe i dansaires pujats a xanques. El colofó d’or el va posar l’Esbart Valls del Nord amb el ball de l’Última ossa d’Ordino, el qual el van poder gaudir grans i petits. La programació d’avui s’iniciarà amb el concurs professional d’allioli de codony, seguit de la subhasta de vaca bruna i la cloenda amb el grup folklòric a les 17 hores.

tracking