CEO de Solucions

Manel Orobitg: “Si l'empresa no és eficient no serà competitiva i morirà”

Ressalta com la tecnologia pot repercutir en la productivitat i en l’optimització de processos dins les empreses.

Manel Orobitg, CEO de SolucionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenim prou cultura de la digitalització? En termes generals crec que sí, però cal destacar que el concepte de digitalització ja fa anys que existeix, tot i que abans se’n deia informatització. I quant de temps fa que s’estan informatitzant les empreses? Moltíssim. No hi ha cap empresa que no tingui un procés de gestió automatitzat. Això no vol dir que no hi hagi funcionalitats que no es puguin anar perfeccionant.

El sector evoluciona.

Evidentment, i una bona mostra és la nostra empresa, Solucions. Vam iniciar l’activitat el 1991 i amb els anys hem anat evolucionant al ritme del que ens demanava el mercat. Inicialment ens vam especialitzar en hardware, després en sistemes d’informació, posteriorment en serveis empresarials... i ara toca esdevenir una companyia amb un valor afegit propi.

De quina manera?

Desenvolupant una sèrie d’aplicacions pròpies, i no només pensades per al mercat andorrà, que de fet és un mercat petit, sinó també per a d’altres. Avui dia, una part important de la nostra facturació prové dels països veïns.

Quines tecnologies desenvolupen actualment? Algunes de punteres, relacionades amb monitorització, solucions en internet de les coses, intel·ligència artificial, blockchain per al tractament de dades...

Com beneficien aquests avenços les empreses? Cal tenir en compte que avui dia les empreses treballen amb marges reduïts, perquè el mercat és així. Per aconseguir més marge cal optimitzar els treballs interns. Això no vol dir treure personal, sinó facilitar que una feina que abans es feia en cinc hores ara es faci en una. Cal ser més eficients en les maneres de treballar, en les maneres de processar la informació i fins i tot pel que fa a estalvi energètic. Si l’empresa no és eficient no serà competitiva i morirà.

Quines són les principals dificultats a l’hora d’aplicar aquestes tecnologies?

Principalment, l’usuari. Encara hi ha molts empleats que no estan preparats per a determinats salts tecnològics i per canviar les formes de treballar. El fet d’aplicar noves metodologies de treball es troba sovint amb reticències per part dels usuaris. Hi ha moltes tecnologies a aplicar i estan força madures, però aquesta resistència al canvi és potser el principal obstacle per a la seva implementació.

Com es pot revertir això?

Amb més formació. Les noves tecnologies no han de fer por, i hem de ser valents a l’hora de canviar les formes de treballar i les formes de pensar.

Quins altres reptes, a part de la digitalització, tenen les empreses TIC del país?

De la mateixa manera que es facilita l’arribada d’inversió estrangera, el Govern també hauria de facilitar que les empreses andorranes s’obrin a l’exterior. Si l’empresa trenca fronteres el país també creix.

tracking