Jacques Gascuel, cofundador i director de Freemindtronic

“La seguretat de les dades és un element essencial a tot el món”

Explica quines són les solucions i les tecnologies més adients per lluitar contra la ciberdelinqüència.

Jacques Gascuel, cofundador i director de Freemindtronic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Som prou conscients de la importància de la ciberseguretat?

Cada vegada més. Tant governs com grans corporacions tenen molt en compte que hi ha unes determinades dades, molt sensibles, que han de ser protegides. Alguns estats, fins i tot, han desenvolupat legislacions especials per obligar les empreses a invertir en seguretat informàtica.

I a Andorra, quina és la situació?

Primer de tot, cal ressaltar que els ciberatacs poden tenir un gran abast, en l’àmbit mundial, i que la protecció total no existeix. Però crec que Andorra, en termes generals, disposa de mecanismes suficients per minimitzar aquestes accions. Ho demostra el fet que el país ha resistit amb èxit a diversos atacs informàtics. Hi ha una sensibilització important al respecte.

En quins àmbits treballa Freemindtronic?

Tenim dues activitats diferenciades. Per un costat, la gestió de llicència de drets sobre patents i una oficina d’investigació i desenvolupament en seguretat i ciberseguretat, amb experiència en l’anomenada tecnologia NFC, sense contacte. D’altra banda, la segona activitat empresarial de Freemindtronic es desenvolupa sota el nom comercial Fullsecure. Amb aquest paraigua oferim als clients de Freemindtronic productes i serveis de marca blanca. És a dir, productes i serveis exclusivament pensats per a ells.

Com s’utilitza el sistema NFC en seguretat?

En aquest cas, es pot servir com un element de comunicació securitzada. Es tracta d’una tecnologia que té enormes avantatges com a barrera, i que obre noves perspectives, molt eficaces, contra la ciberdelinqüència.

Per què és tan eficaç?

L’avantatge de l’NFC és que és un element passiu i una tecnologia que podem portar a la butxaca. Nosaltres oferim una targeta electrònica que quan es passa pel telèfon o pel sistema informàtic permet recuperar o activar el senyal del sistema. Així, les dades més sensibles queden protegides.

Una manera d’aïllar la informació.

Exacte. L’NFC, a partir del moment en què les dades estan en un dispositiu que no està connectat a cap servidor i la targeta és a la butxaca de l’usuari, al ciberdelinqüent li és físicament impossible accedir a aquesta informació. El sistema informàtic queda físicament aïllat.

Podem dir que aquesta és la manera més eficaç de protegir les dades?

Sí, la seguretat per aïllament físic és, segons el meu punt de vista, el sistema més efectiu. I no només mitjançant targeta, ja que també hem desenvolupat uns discs durs i claus USB, fabricats amb una resina de qualitat militar, que permeten resistir condicions extremes: des de cops fins a altes o baixes temperatures.

Aquests dispositius funcionen igual que la targeta?

Sí, permeten aïllar físicament les dades sensibles. Si el sistema informàtic falla o és atacat a distància, la informació queda resguardada.

És més complicat, a dia d’avui, lluitar contra la ciberdelinqüència?

Sí, perquè la cibercriminalitat s’ha professionalitzat. Tenen mètodes cada vegada més sofisticats per penetrar en sistemes informàtics.

Per tant, també cal desenvolupar solucions més precises i efectives...

Efectivament, nosaltres hem de ser extremament astuts a l’hora de crear eines per lluitar contra aquesta activitat, i desenvolupar els sistemes el més eficaços possible. També hem de tenir en compte que això hem de fer-ho contra diferents dominis: contra la cibercriminalitat, contra l’espionatge... però també respectant la legislació i les regles del joc que regeixen a cada estat. Per això el nostre deure és estar a l’avantguarda, hem de posar tot el nostre talent i els nostres coneixements per combatre tot això. També vull destacar que les nostres solucions NFC han estat reconegudes en diversos certàmens internacionals. És una gran satisfacció, perquè això també posa Andorra en el mapa de la ciberseguretat.

També m’ha comentat que, sota la denominació de Fullsecure, ofereixen una altra línia de serveis.

Sí, es tracta d’una activitat que és molt privada, que opera sense marca, i amb tota una àmplia gamma de serveis. Es tracta de solucions personalitzades de protecció de la seguretat per a entitats i empreses.

En podria posar un exemple?

Sí, una de les solucions més innovadores que hem aportat en aquest sentit és un portafolis a nivell de hardware per a criptomonedes, d’alta seguretat, que hem desenvolupat per a una empresa andorrana. Cal ressaltar que aquesta és la primera tecnologia d’aquest tipus que es crea a Andorra. A part, també treballem en qüestions com protecció en xifratge d’e-mails, en control d’accés... entre d’altres.

Fins a quin punt és important que els sistemes de seguretat s’adaptin a les necessitats del client?

Fins al punt que tots aquests productes han d’estar costumitzats totalment. Els adaptem a cada context i a cada situació. Per què? Perquè sabem que cada empresa té les seves particularitats.

La seguretat informàtica ha empitjorat arran de la Covid?

És indubtable que la ciberseguretat s’ha afeblit per culpa de la pandèmia. La generalització del teletreball ha fet que la informació de les empreses hagi quedat exposada. Els hackers han pogut interceptar dades i comunicacions. La seguretat de les dades ara és un element essencial a tot el món. Per això les solucions han de servir no tan sols per protegir governs i empreses, sinó també per oferir una protecció en l’àmbit de l’usuari individual.

En tot cas, els serveis de missatgeria o correu electrònic són cada cop més segurs.

Sí, tots aquests sistemes estan xifrats, però si algú accedeix al nostre telèfon o al nostre ordinador, podria llegir els missatges i obtenir informació. El primer objectiu dels atacants són els correus electrònics. Per això tenim aquests sistemes que permeten que les dades puguin ser accessibles només amb la targeta. Es poden xifrar els elements que siguin sensibles per a nosaltres o per a l’empresa.

Quins plans de futur té Freemindtronic?

M’agradaria establir un centre d’investigació i contraespionatge a Andorra, que permeti crear nous productes. Cal innovar contínuament.

Una àmplia trajectòria

Jacques Gascuel, enginyer de formació, va començar a dedicar-se a la ciberseguretat l’any 2009, quan va començar a desenvolupar diferents solucions informàtiques per protegir i assegurar tant el hardware com el software dels sistemes. Gascuel va fundar Freemindtronic Andorra el 2016, pocs mesos després d’establir-se al Principat. Les seves aportacions al món de la ciberseguretat han estat reconegudes amb prestigiosos premis, entre els quals la medalla d’or dels Geneva International Inventions 2021, atorgada a la tecnologia EviCypher.

tracking