Ganes d'escapada

Les ganes de viatjar, tant si és per visitar familiars o amics com per simplement passar uns dies de vacances i desconnectar, semblen imposar-se a l’escalada de preus

La inflació no ha suposat un obstacle per poder viatjar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre que ara fa un any els plans de vacances per Nadal van ser, en el millor dels casos, vacil·lants a causa de la variant òmicron de la covid-19, aquesta recta final del 2022 podria estar marcada per un retorn als nivells prepandèmics de desplaçaments, malgrat la inflació sense precedents a la qual s’enfronta el conjunt d’Europa. Les ganes de viatjar, tant si és per visitar familiars o amics com per simplement passar uns dies de vacances i desconnectar, semblen imposar-se a l’escalada de preus. Des del sector de les agències de viatges es remarca, això sí, que es busquen més opcions econòmiques, amb allotjaments que resultin més assequibles, i que les estades són, en general, més curtes.

“Abans de la pandèmia sempre fèiem alguna escapada per Cap d’Any”, comenta Maria Calvo, resident a la Massana de 46 anys. “Els dos últims anys vam preferir quedar-nos a Andorra perquè no vèiem clara la situació, però ara ens hem animat a fer una ruta en cotxe per la Bretanya francesa”, apunta.

Els llargs desplaçaments en vehicle privat són un clàssic d’aquestes dates. “Viatjaré a Galícia amb la parella i allà passarem el Nadal amb les nostres famílies”, explica Roberto Eiroa, veí d’Escaldes-Engordany de 36 anys, que afegeix que aprofitaran el trajecte de tornada per visitar el nord d’Espanya. “Ens venia de gust fer una mica de recorregut per Cantàbria i el País Basc, que pràcticament no coneixem. Com que tenim uns dies de vacances estarem fins Cap d’Any fent turisme”, subratlla.

Una altra opció molt popular en aquestes dates són les escapades europees en família per visitar alguns parcs temàtics infantils. Aquesta és l’alternativa per la qual s’han decantat el Xavier i la Marta, escaldencs de 48 i 44 anys, respectivament, que viatjaran a Londres amb els dos fills de 8 i 11 anys perquè puguin conèixer de prop l’univers Harry Potter. “És la primera vegada que marxem per Nadal i als nens els fa molta il·lusió”, relata la Marta. “Aquest any ens trobarem amb les famílies per celebrar el canvi d’any i els Reis, però el Nadal l’hem volgut reservar només per a nosaltres quatre”, puntualitza.

Passar el 25 de desembre i Sant Esteve a fora és, de fet, una opció que està guanyant força els últims anys. “Habitualment sempre han estat unes dates molt lligades a les trobades familiars, però darrerament ens estem trobant molts clients que prefereixen marxar també aquests dies”, afirma Maica Terrones, portaveu de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA). “És una cosa que passa més avui dia que anys enrere”, insisteix.

Terrones posa en relleu que la demanda per viatjar aquestes festes és “especialment alta”, i que si els contractes es mantenen durant els propers dies “tornarem als índexs de vendes del 2019”. La representant de l’AAVA assegura que les vacances d’hivern “són un dels períodes preferits per viatjar, especialment a partir del 26 de desembre, que és quan les reserves es disparen”.

Tot i ser conscient que la situació econòmica actual és complexa, Terrones destaca que això no ha impedit que la contractació de viatges s’hagi disparat amb relació als dos Nadals anteriors. “És indubtable que la despesa es mira força, i més encara en un any com aquest”, assenyala. “Però això no ha suposat cap obstacle perquè el nombre de reserves hagi crescut força. Hi ha moltes ganes de viatjar”, sentencia.

La portaveu de l’associació admet que els preus dels passatges i de les estades s’han incrementat, i que això s’ha traduït en un canvi d’hàbits per part de bona part dels clients. “La forma de viatjar s’ha adaptat a la nova situació: d’una banda, hi ha persones que marxen menys dies, mentre l’altra busca allotjaments d’una categoria inferior que resulten més assequibles”, indica. “La qüestió dels preus s’ha notat en aquests aspectes, però després de la pandèmia molta gent s’ha adonat de la importància que té viatjar”, agrega.

En relació amb això, Terrones remarca que el sector està molt satisfet amb la resposta que hi està havent per part dels clients. “Hem passat anys molt complicats per la crisi sanitària, però ara la cosa s’està reactivant. Estem molt contents i esperem que la tendència es mantingui”.

Opcions per a tots els gustos

Les destinacions de mitjana i curta distància són les preferides pels viatgers en aquesta època de l’any, segons assenyala la portaveu de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Maica Terrones. “Tenen força èxit les ciutats del centre d’Europa, especialment de França, Suïssa o Alemanya, on se celebren els grans mercats nadalencs”, indica. Així mateix, “la Lapònia finlandesa també és un lloc més sol·licitat, perquè els nens poden visitar-hi el Pare Noel”. Pel que fa a destins més llunyans, la portaveu de l’AAVA explica que l’Orient Mitjà és una de les opcions predilectes, amb països com Egipte, Jordània, Turquia o Dubai, seguida dels Estats Units, especialment Nova York, i diferents punts del Carib, com Costa Rica o Cuba.

Es busquen opcions més econòmiques i estades més curtes

tracking