x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tema de la setmana - 7 DIES

Covid-19: no abaixar la guàrdia

Després del parèntesi estival, les alertes davant la covid-19 han tornat a saltar aquests dies amb un repunt dels casos
Les autoritats sanitàries han demanat prudència

Les autoritats sanitàries han demanat prudència

Les autoritats sanitàries han demanat prudència

Molta gent no fa servir mascareta tot i la recomanació

Molta gent no fa servir mascareta tot i la recomanació

Molta gent no fa servir mascareta tot i la recomanació

Actualitzada 06/12/2022 a les 18:16
Després del parèntesi estival, les alertes davant la covid-19 han tornat a saltar aquests dies amb un repunt dels casos. Tot i que la situació actual dista molt de la registrada ara fa un any –quan, igualment després d’una petita treva durant els mesos d’estiu, es va imposar novament la mascareta obligatòria i es van decretar noves restriccions de distància social–, les autoritats sanitàries han tornat a demanar prudència a la població.

A més de recomanar l’administració de la vacuna, especialment a les persones més vulnerables o amb immunosupressió, el ministre de Salut, Albert Font, ha demanat que es faci ús de la mascareta en espais tancats i molt concorreguts. Una petició que, ara com ara, no ha tingut gaire resposta, malgrat que molts ciutadans són conscients que el coronavirus torna a ser una amenaça.

“És cert que ara hi torna a haver més casos, però sembla que la situació no està tan malament com els dos hiverns anteriors”, comenta Núria Muñoz, veïna de la Massana de 52 anys. “Les persones que estem vacunades i no tenim problemes de salut no crec ens haguem de preocupar gaire, més enllà de prendre les precaucions bàsiques”, opina.

“Han recomanat l’ús de mascareta, però, algú la porta?”, es pregunta, al seu torn, Marina Gomes, d’Andorra la Vella i 36 anys. “Durant tots aquests dies no he vist ningú amb ella posada. Potser sí que la fan servir els empleats de botigues o restaurants, per simple precaució i higiene, però no és gens habitual entre la gent del carrer”, afegeix.

També és partidària de fer servir el tapaboca l’Aurora Rodríguez, encampadana de 49 anys, a qui amoïna que la covid-19 pugui interferir uns anys més en les trobades familiars de Nadal. “És veritat que la situació avui dia no és tan complexa com els últims anys, però davant reunions de tanta gent no pots evitar preocupar-te, especialment quan tens pares i sogres de certa edat”, subratlla.

En el seu cas, Rodríguez afirma que, sense estar “obsessionada” amb l’ús de la mascareta, intenta portar-la sempre que va a llocs amb molta aglomeració. “En aquestes dates els centres comercials i els supermercats estan molt més concorreguts, no està de més protegir-se”, considera.

L’opinió és compartida per l’Anna Vilalta, treballadora fronterera de 37 anys que posa en relleu que “l’hivern és una època propícia per a la propagació de tota classe de virus”. Un fet al qual, des del seu punt de vista, cal afegir que, “després d’extremar les precaucions durant tant de temps amb la covid, és possible que ara les nostres defenses estiguin encara més baixes davant altres infeccions”. Al seu parer, no li sembla “mala idea que se’ns recomani que fem servir la mascareta, però ja se sap que si una mesura no és obligatòria poca gent en fa cas”.

En el mateix sentit, Francesc Arias, resident a Andorra la Vella de 51 anys, creu que “si la situació empitjora, a Govern no li quedarà més remei que tornar a decretar la mascareta obligatòria, però mentre no sigui així, ningú no la portarà si no ho veu imprescindible”. En la seva opinió, però, no creu “que s’arribi a aquest extrem: hi ha més immunitat gràcies a la vacuna i la majoria de casos no són tan greus com al principi”.

“Ja s’han imposat massa restriccions i hem fet molts passos enrere des que va començar la covid”, apunta, de la seva banda, Judit Alves, escaldenca de 33 anys. “No estic especialment preocupada per l’augment de casos, perquè són menys greus i, en conjunt, estem més protegits davant del coronavirus. Estem aprenent a conviure amb ell i acabarà sent com una nova grip”, augura.
 
CAL SABER
1) 331 CASOS ACTIUS I TRES INGRESSATS
Al tancament d’aquesta edició, hi havia 331 casos actius de covid-19, amb tres ingressats a planta a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

2) GOVERN AUGURA MÉS INFECCIONS
Salut ha avisat que l’arribada del fred comportarà un augment dels casos de covid, de manera que es recomana l’ús de mascareta en llocs concorreguts.

3) VACUNACIÓ RECOMANADA
Es recomana la vacunació, especialment en persones vulnerables o amb immunodepressió. Per rebre la tercera o quarta dosi –en majors de 60 anys– cal demanar cita al 821 955.

4) LA GRIP: L'ALTRE GRAN VIRUS
L’hivern també implica un augment important dels casos de grip, de manera que les persones que conformen els grups de risc també poden rebre la vacuna gratuïtament.
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts