Retorn a la discoteca

La reobertura dels locals d'oci nocturn suposa una glopada s'aire fresc per a un dels sectors més tocats per la pandèmia

L'oci de nit ha estat un dels sectors més castigats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reobertura, ara fa una setmana, dels locals d’oci nocturn del país ha suposat una important glopada d’aire fresc per a un dels sectors més tocats per la pandèmia. Cal recordar que, després d’un breu període d’activitat en forma de prova pilot i marcat per les fortes mesures de seguretat, el Govern va decidir a final de novembre tornar a tancar els establiments de nit per intentar frenar els contagis, aleshores disparats. Des d’aquell moment, els empresaris del sector han intentat de manera infructuosa que se’ls permetés tornar a obrir.

Ara, aquesta represa de l’activitat, i tot i les mesures de control que s’han establert per poder accedir als locals, ha estat molt ben rebuda entre els clients habituals, que ho veuen com un important símbol de retorn a la normalitat.

En aquest sentit, consideren la reobertura de les discoteques com “un molt bon senyal. Si aquest era l’únic sector que no podia obrir pel coronavirus, i ara ho torna a fer amb els horaris i l’aforament de sempre, significa que ja comencem a veure la llum al final del túnel”, opina la Neus Alonso, una jove escaldenca de 27 anys. Per una banda, entén que l’oci nocturn “no és un sector imprescindible”, però, per l’altra, també creu que “se l’ha tractat de manera força injusta. Si durant aquests últims mesos hem pogut anar a restaurants, bars i pubs amb certificat de vacunació, mascareta i control d’afluència, per què no a les discoteques?”, es pregunta.

Un parer que és compartit per l’Álvaro Costas, veí d’Andorra la Vella de 24 anys. En la seva opinió, “els polítics han estat massa flexibles amb algunes coses i massa estrictes amb d’altres. Es podria haver buscat la manera de permetre obrir durant més temps”. El jove també reconeix que la variant òmicron que ha marcat la sisena onada “ha estat molt forta”, però també que “els casos de covid entre les persones vacunades han sigut més lleus”. Així, recorda que hi ha hagut possibilitats de contagi a pràcticament tot arreu, “en botigues, en reunions familiars de Nadal i de Cap d’Any, en bars i restaurants... se’ns ha permès fer vida quasi normal durant tot aquest temps, però els joves no hem tingut gaires opcions d’entreteniment”, lamenta.

Per a la Mireia i la Laura, dues amigues de 28 i 29 anys, respectivament, el retorn de l’oci nocturn serà una manera de posar fi a les festes i reunions il·legals que, asseguren, s’han produït durant tot aquest temps. “Molta gent s’ha buscat la vida”, afirmen al respecte. “Si muntes una festa a casa no hi ha cap mena de control ni de restricció. No era millor mantenir oberts els locals amb més mesures?”, planteja la Laura.

L’altra jove, per la seva banda, recorda que “hi ha hagut macrobotellots a tot arreu mentre les discoteques han estat tancades. A les platges de Barcelona, a la Seu durant la Festa Major, i també aquí, a Andorra, en un berenador de Sant Julià aquest estiu...”, enumera. “No crec que tot això hagués passat si s’hagués permès obrir els locals de nit”, conclou.

Els requisits imposats als establiments per fer possible la reobertura no han agradat al sector, especialment el que fa referència a l’obligatorietat de presentar un test d’antígens negatiu si no es vol portar mascareta a l’interior de la discoteca. Durant el primer cap de setmana, aquesta exigència ha generat cert caos. A la discoteca Kapital, per exemple, i per tal de no haver de vigilar constantment que els clients portessin la mascareta posada, es va optar per exigir la prova negativa a tothom qui volgués entrar al local. Això va provocar que moltes persones que no en tenien coneixement acabessin quedant-se a les portes.

Malgrat aquests problemes, els joves veuen bé que s’hagin establert aquestes mesures addicionals. “Portar la mascareta és aclaparador i crec que el test d’antígens et permet sortir amb més tranquil·litat i fer una vida relativament normal”, apunta l’Eduard Hernández, encampadà de 27 anys. “Potser trigarem a tornar a recuperar la normalitat, però també és important que, a poc a poc, puguem tornar a gaudir de tot el que es podia fer abans”.

CAL SABER

1)Des de l’11 de febrer, les discoteques poden tornar a obrir les portes en horari habitual i amb els aforaments al 100%. 2)El control d’entrada amb el certificat de vacunació de la covid-19 és obligatori en tots els casos. 3)L’ús de mascareta és obligatori quan no es consumeix. Si es presenta un test negatiu la mascareta esdevé opcional.

Els joves creuen que es posarà fi a festes il·legals

tracking