El manteniment dels gossos

El gos és un membre més a les famílies i, per aixo, és vital garantir una higiene adequada de la nostra mascota

És vital garantir una higiene adequada de la nostra mascota.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gos és un membre més a les famílies, amb el qual es comparteix vida, hores de joc, passejos i molts dels espais de la llar. Per tot això, és vital garantir una higiene adequada de la nostra mascota. En els darrers anys han proliferat al país nombrosos serveis relacionats amb la cura del gos, des de perruqueries canines fins a moderns spa. Tant professionals del sector com propietaris, però, insisteixen que no es tracta d’un simple caprici, i que un manteniment bàsic de l’animal de companyia és essencial.

“No cal tractar els gossos com si fossin persones, però cal seguir un calendari de neteja i de raspallat: ell guanya en higiene i salut, i tu t’estalvies trobar-te pèls per tota la casa”, afirma Mireia Canals, propietària d’un pastor alemany.

“Cada vegada hi ha més amos conscienciats de la importància que té mantenir el gos en bones condicions d’higiene”, comenta Sergi Ibáñez, propietari de l’establiment Dog-Cat, i que acumula més de vint anys d’experiència en el sector. Amb tot, assegura que moltes persones, a l’hora de comprar-se o adoptar un gos, encara desconeixen quins són els principis bàsics de la seva cura. “Sobretot, cal tenir molt presents quins són els pros i els contres de cada raça”, assenyala.

En aquest sentit, Ibáñez apunta que “encara hi ha molts mites sobre algunes races de gos. Es creu, per exemple, que els gossos de pèl curt tipus bulldog francès no necessiten banyar-se, quan és recomanable fer-ho cada 15 dies o tres setmanes, perquè poden agafar brutícia o que el pèl es torni greixós”, puntualitza.

Quant als gossos de pèl nòrdic o semillarg, com el pastor alemany o el border collie, l’especialista recomana “raspallar-los sovint perquè muden molt de pèl. També han de banyar-se com a mínim cada dos mesos per no patir tanta caiguda”.

Finalment, els gossos que requereixen més atenció són els de pèl arrissat o llarg, com els caniches o els yorkshires. “El raspallat ha de ser pràcticament diari, perquè així s’evita que es formin nusos”, recomana Ibáñez, “i el bany s’ha de dur a terme cada setmana o cada quinze dies”, agrega. En aquestes races també és recomanable passar per la perruqueria. “Però la higiene sempre és el primer. No pots demanar tallats macos si el pèl no té un bon manteniment”, subratlla Ibáñez.

Fer el rentat a casa és una opció que molts propietaris tenen en compte a l’hora d’estalviar uns diners. Però és una cosa que cal saber fer bé. “Si tens un gos de pèl curt i el vols banyar a casa, no hi ha cap problema”, explica Belén Hermoso, responsable de Gos del Pirineu. “Sempre hem de fer servir els productes adequats i, sobretot, eixugar bé l’animal després. Un mal assecat pot comportar males olors i problemes de pell com fongs o dermatitis”, precisa.

Hermoso també posa en relleu que és un error considerar que un gos està net quan s’ha banyat en un llac o un riu durant una excursió. “No n’hi ha prou que es remulli i deixar-lo eixugar al sol. L’assecat ha de ser complet i minuciós”, insisteix.

Tant amb referència als banys com al procés de raspallat, Hermoso ressalta que “no es tracta d’un luxe o caprici. El gos és un animal que conviu amb la família i ha de mantenir una neteja bàsica”.

La major sensibilització que hi ha entre els propietaris davant la importància de la higiene de les mascotes s’ha traduït en un major nombre de serveis relacionats amb aquesta qüestió. Alguns d’ells força novedosos, com l’spa per a gossos Lavakan, que ha obert recentment les portes.

“Som conscients que els amos no tenen temps o material per banyar el gos a casa, i que acudir a un professional no sempre és fàcil. Per això, oferim la possibilitat de rentar el gos en unes cabines que fan tot el procés de manera automatitzada”, explica el seu propietari, César Viana. “L’spa per a gossos és un concepte encara desconegut al país, però està guanyant acceptació gràcies a tractaments com l’ozonoteràpia, que no només elimina les olors, sinó que també ajuda a combatre els problemes de pell més habituals”.

És vital garantir una higiene adequada de la nostra mascota.

tracking