Tocats per la variant Delta

La nova soca del virus obliga a no abaixar la guàrdia

Tocats per la variant Delta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cinquena onada de la pandèmia de Covid-19 està dibuixant un escenari diferent al de les anteriors, principalment gràcies a una vacunació massiva que ha aconseguit reduir dràsticament el nombre d’hospitalitzacions i morts causades pel SARS-CoV-2 malgrat un augment explosiu dels contagis, principalment entre la població més jove. Davant aquesta situació, els especialistes aconsellen no abaixar la guàrdia i continuar amb les mesures d’higiene, protecció amb mascareta i distanciament social, així com aïllar-se immediatament i avisar les autoritats sanitàries si apareix qualsevol símptoma sospitós.

Mentrestant, els ciutadans viuen amb neguit i desconfiança la ràpida propagació de la variant Delta del virus. “Molta gent s’està relaxant, i és cert que hi ha menys restriccions, però jo prefereixo anar amb compte”, afirma Pere Vilà, veí de la capital de 48 anys. Reconeix que després de rebre la segona dosi del vaccí d’AstraZeneca va pensar que el malson s’havia acabat, però l’alegria va durar poc. “Ja s’ha vist que les vacunes no protegeixen completament i que podem seguir transmetent el virus. Fins quan durarà tot això?”.

La mateixa pregunta es fa la Cristina Sans, escaldenca de 51 anys, que després de recordar que les primeres vacunacions van suposar “molta esperança per a tothom”, ara veu com “tornem enrere”. Per aquest motiu, ha decidit no afluixar en les mesures per evitar l’expansió de la Covid-19, especialment pel que fa a l’ús de la mascareta al carrer. “Encara és d’hora per tornar a la normalitat.”

Els joves també assisteixen preocupats a la propagació de la variant Delta. “Al principi la gent gran era la més vulnerable i ara ho som nosaltres. Les persones ingressades cada cop són més joves”, lamenta la Mercè Martín, de 24 anys. Per aquest motiu, opina que és molt important que “tothom es vacuni. Potser els vacunats poden contagiar-se, però tinc entès que els símptomes són més lleus”.

Efectivament, una persona que hagi rebut les dues dosis pot seguir infectant-se i contagiant, però la persona immunitzada té moltes menys opcions de desenvolupar un quadre greu de la malaltia. “Les vacunes mai tenen un 100% d’efectivitat, i en aquest cas no es pot evitar totalment la infecció”, comenta al respecte el doctor Antoni Trilla, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. “El que sí que és cert és que la persona vacunada que contrau la variant Delta té moltes menys probabilitats d’acabar a l’UCI o morir”, ressalta. En aquest sentit, l’expert advoca, per un costat, per “continuar amb les vacunacions i prendre consciència de la seva importància per evitar la versió més agressiva del virus” i, per l’altre, “seguir utilitzant la mascareta, evitar les aglomeracions i mantenir unes correctes pautes d’higiene”.

Un dels trets distintius de la nova variant és la seva alta contagiositat. “Això és com una cursa. L’objectiu dels virus és propagar-se, fet que explica que algunes mutacions siguin més contagioses i resistents a les vacunes”, explica el doctor Juan García Costa, vocal de l’Associació Espanyola de Virologia. “Tots els virus tenen el que podríem dir mecanismes d’adaptació, per això canvien d’estructura per poder continuar infectant”, afegeix.

García Costa assegura que “entre viròlegs hi ha des de fa molt temps una discussió gairebé filosòfica: els virus són éssers vius? El que sí que sembla és que presenten mecanismes de defensa que es poden considerar intel·ligents”, subratlla.

La variant Delta també presenta símptomes diferents als de la soca principal. En concret, són més similars als de la grip comuna. “La tos, el mal de coll o la secreció nasal són els més habituals”, indica el doctor Trilla. “Davant aquesta situació i si tenim qualsevol d’aquests símptomes, cal aïllar-se i fer-se un test per sortir de dubtes”.

PRESENT A UNS CENT PAÏSOS La variant Delta es va descobrir el mes d’octubre passat a l’Índia. Des d’aleshores, s’ha expandit a gairebé un centenar de països, gràcies en bona part a la seva alta capacitat de contagi, de fins a un 60% més que el virus principal. Un document intern del Centre de Control de Malalties dels Estats Units assegura que la variant Delta és més contagiosa que els virus del MERS, l’Ebola, el refredat comú, la grip estacional i la verola, i és tan transmissible com la varicel·la. L’OMS ja ha avisat que en poques setmanes es podria arribar als 200 milions de contagis.

tracking