Piscines en temps de pandèmia

La Covid no pren les ganes d'anar a la piscina aquest estiu

Piscines en temps de pandèmia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

l’estiu les piscines són un bon recurs per refrescar-nos i el preferit d’alguns. Al Principat n’hi ha diverses, la majoria privades, que són l’oci habitual de moltes famílies i casals. Tanmateix, la pandèmia ha condicionat la rutina d’algunes persones perquè adaptar-se a les noves mesures imposades no és fàcil ni còmode per a molts. Tot i això la majoria d’establiments no han notat un descens en l’afluència, sinó tot el contrari, en un segon estiu marcat per la pandèmia de la Covid-19. La majoria de la població ja s’ha anat habituant a fer vida “normal” tot i les noves circumstàncies i sembla que la gent ha perdut més la por a socialitzar.

Segons explica Alexandra Mallerault, directora dels apartaments Giberga, a l’Aldosa de la Massana, “la gent busca espais a l’exterior i en ve més, tenim força demanda”. En aquest cas, la direcció ha decidit mantenir el reglament que va posar en marxa l’any passat: “Limitem l’aforament a 120 persones, ho controlem segons el nombre de gandules, que estan numerades, i cadascú en té una d’assignada que no es pot intercanviar i estan a 1,5 metres de distància entre elles.”

Als apartaments, segons Malleraut, l’espai és bastant ample i el preu s’ha mantingut igual que altres anys. “Prioritzem els clients i després fem entrades, però sense reserva prèvia. La mascareta aquest any no és obligatòria a l’exterior, però sí quan van al restaurant o al lavabo.”

En aquesta piscina igual que a la de Termal Muntanya d’Escaldes-Engordany s’ha augmentat el nivell de clor utilitzat. Així ho relata Mario Barahona, president de l’espai: “Hem augmentat el clor d’1,5 a 2 i el pH l’hem apujat de 7,2 a 7,8. Tenim una màquina que durant les 24 hores filtra i fa circular l’aigua de la piscina de manera automàtica. A les tardes, quan acaba el servei, tenim un aparell que dilueix el clor per netejar tota la zona de la platja desinfectant el terra. Una gandula, cada cop que algú la deixa i l’agafa un altre, es desinfecta amb una Kärcher amb dissolució desinfectant.” Barahona també nota que fàcilment s’arriba al màxim de l’aforament, que en el seu cas és de 270 persones, quan sense Covid era de 540.

“Aquest any hem mantingut les mesures de l’any passat, però abans eren molt més agressives perquè va ser el primer estiu i enguany hem ampliat l’aforament, que era de 180, i al restaurant de sis persones a grups de deu per taula”. El que sí que han hagut de fer és augmentar el preu de l’entrada general de sis a set euros, però mantenen els descomptes i les promocions, tot i que els abonaments els han hagut d’eliminar per la disponibilitat de l’aforament.

A Encamp, a la piscina comunal de la Mola, també han hagut de limitar l’aforament a 150 persones cada torn, 200 menys de l’habitual. Així ho explica Maribela Moreno, directora del departament de Joventut i Esports del comú: “Tenim dos torns, un al matí i l’altre a la tarda fins a dos quarts de vuit, i tanquem mitja hora per desinfectar.” Aquí la mascareta només és obligatòria per al personal, els usuaris han de mantenir les distàncies entre cada grup bombolla. A Encamp també noten que la gent té moltes ganes de piscina, “de fet hem augmentat l’aforament a 150 persones per torn i ja hem posat el cartell de complet tres vegades”.

La sort de l’establiment encampadà és que no han hagut d’anul·lar cap activitat de les que han programat, en canvi, als apartaments Giberga, Mallerault explica que “abans teníem una zona de barbacoa i ara només es pot reservar per a un únic nucli de convivència. Hem mantingut el parc, però limitem els jocs perquè no podem prestar material com abans”.

A l’Aldosa no són els únics que han hagut d’anul·lar activitats, Barahona explica que a Escaldes “abans de la Covid-19 fèiem sessions de DJ i festa de l’escuma. Ara hem preparat uns jocs per a la piscina petita per substituir la festa de l’escuma i la de DJ l’hem hagut d’anul·lar perquè a la gent li genera disgust no poder-ne gaudir, ja que només poden venir 270 persones. Les activitats de barbacoa dels caps de setmana les hem pogut mantenir, perquè al final la gent és al restaurant”.

A Andorra la Vella és el segon any que posen en funcionament el parc aquàtic. El conseller d’Esports i Joventut, Alain Cabanes, explica que “si fem la comparativa amb l’any passat hem notat un increment important d’usuaris. Imagino que la gent ha normalitzat una mica més la situació i que també la tenim més controlada que l’any passat”.

Al parc les mesures són les mateixes que l’estiu anterior: la zona està separada en dos espais (un per a menors d’onze anys i l’altre per a la resta d’edats). Cabanes relata que es fan dos torns, en cadascun dels quals es desinfecta la zona. “A l’Aquaparc, excepte els monitors del parc, es pot anar sense mascareta perquè venen nuclis de convivència.”

En aquest espai l’aforament és de 75 persones per torn i els nuclis es divideixen per zones, les quals es desinfecten cada vegada que es canvia de grup. Per poder gaudir de l’equipament fa falta inscriure’s abans. “Hem creat una aplicació per facilitar les inscripcions, en què es pot veure la disponibilitat horària.” Els Esports d’Estiu de la parròquia tenen un horari fixat, però també hi poden anar empreses privades i particulars, i pel que sembla no en falten.

Les Mesures

1. Límit d'aforament.És una de les principals mesures en la majoria d’espais, tot i que aquest any han pogut augmentar-lo. 2. Nuclis de convivència. Les mesures d’enguany han permès mantenir algunes activitats i ser més flexibles, però sense mesclar grups. 3. Ús de la mascareta. Ja no és obligatòria a l’exterior, fet que permet no dur-la quasi en cap moment, excepte als vestidors o espais tancats.

tracking