x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tema de la setmana - 7 DIES

Temps d'hidratar-se

Les nostres necessitats hídriques augmenten durant l'estiu
Temps d'hidratar-se

Temps d'hidratar-se

Temps d'hidratar-se

Actualitzada 06/07/2021 a les 17:43
A l’estiu, les nostres necessitats hídriques augmenten, ja sigui per l’augment de la calor o perquè el bon temps convida a fer més activitat física. Però encara hi ha molts mites a l’entorn de com ha de ser una correcta hidratació: no qualsevol líquid és adient, ni el fet de no tenir set és sinònim que no necessitem hidratar-nos, ni tampoc s’aconsella beure d’un sol cop tota la quantitat d’aigua recomanable per a un dia, sinó anar-la dosificant al llarg de la jornada.

“L’important és mantenir un correcte balanç hídric, anar reposant l’aigua que anem perdent”, explica la dietista i nutricionista Mònica Dicenta. Per aquest motiu, l’indicat seria “beure de sis a vuit gots d’aigua diaris, ben repartits durant el dia. Si no hi estem acostumats, una bona alternativa és beure almenys dos gots d’aigua acompanyant els àpats”, afegeix.

L’aigua és, de lluny, el millor hidratant, i tot i que a l’estiu és més fàcil deixar-nos temptar per refrescos i begudes ensucrades, en cap cas han de ser-ne un substitutiu. “Els refrescos no són saludables i no els hem de considerar hidratants”, apunta la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, Berta Jiménez. “Tenen un alt contingut en sucre i àcids que poden afavorir la descalcificació”, adverteix. El mateix passa amb les begudes light o zero­. “No contenen sucre, però sí edulcorants que poden alterar la microflora intestinal”, asse­nyala.

“Si no ens agrada gaire l’aigua i ens ve de gust un refresc, una bona alternativa és prendre un te o una infusió amb gel, o saboritzar l’aigua”, recomana Dicenta. En aquest sentit, Jiménez puntualitza que “es pot preparar una gerra d’aigua amb menta o suc de llimona, o amb trossos de préssec, meló, síndria..., guardar-ho a la nevera i anar-ne bevent. És una manera més fàcil d’hidratar-se correctament”.

I què passa amb els sucs de fruita? “Encara que els fem a casa i siguin naturals, en esprémer la fruita estem eliminant la fibra, que aporta molts beneficis, i en canvi estem concentrant tot el sucre, que a la llarga ens pot causar problemes de salut”, indica Dicenta. Així, la fruita sencera és molt més recomanable. “Hauríem de menjar unes cinc peces de fruita i verdura al dia”, precisa la dietista.

“L’objectiu és refredar el cos i en aquest sentit la natura ja ens aporta fruites amb un alt contingut en aigua durant aquesta època. Aprofitem-ho”, aconsella Berta Jiménez. Quan fa molta calor també tendim a adaptar les receptes al que ens demana el nostre organisme: “És el moment de fer gaspatxos i amanides de tots els colors, i apostar per formes de cocció més suaus i curtes, com ara unes verdures saltades al wok.”

No tothom necessita ingerir la mateixa quantitat d’aigua. “Poden influir factors com la temperatura, l’exercici físic que fem, la ingesta calòrica –com més calories, més aigua ens farà falta–, o si patim certes patologies”, relata Dicenta. Un bon indicador de les nostres necessitats d’hidratació està en l’orina: “Si és clara, és bon senyal. En canvi, com més groguenca significa que més manca d’aigua tenim.”

La sensació de set va desapareixent amb l’edat. “És habitual que la gent gran no en tingui, però això no vol dir que no necessiti beure. Al contrari, en aquestes edats és encara més important vigilar la hidratació”, avisa Jiménez. També és essencial que els nens adquireixin l’hàbit de prendre aigua des de ben petits. “Si ja s’hi acostumen a aquestes edats serà més fàcil que mantinguin aquesta tendència quan siguin adults.”
 
Cal saber
1. Begudes per a esportistes: Les begudes isotòniques són una bona opció si fem molt d’esport. Però no són, en cap cas, un substitut de l’aigua.


2. Les fruites que més hidraten. Fruites i verdures com el meló, la síndria, el préssec, el cogombre o el carbassó tenen un alt contingut en aigua.

3. Compte amb la cervesa: Amb la calor ve de gust una cervesa ben fresca. Però l’alcohol deshidrata i és necessari compensar-ho amb aigua.
  • #1 H2o
    (08/07/21 14:53)

    L'aigua embotellada en plàstic BPA és nefasta per a la flora intestinal, a més de contenir dos potencials neurotòxics, fluor i clor.
    Tenim diversos manantials a Andorra d'aigua pura, és tan pura que se l'anomena "aigua no tractada".

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts