El foc de Sant Joan revifa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la celebració atípica de l’any passat, marcada per la cancel·lació de molts actes tradicionals i per les estrictes restriccions d’aforament en les poques activitats que es van poder realitzar, la revetlla de Sant Joan recupera enguany certa normalitat. Una edició en què caldrà seguir vetllant, però, per la recerca d’un punt d’equilibri entre les ganes de passar-ho bé després dels mesos més durs de la pandèmia i les precaucions que encara cal tenir en compte per evitar possibles nous contagis.

“Sant Joan sempre és un dia especial, marca l’inici de la temporada de festes d’estiu. Fa un any ens vam quedar a casa, però ara hi ha moltes ganes de sortir”, afirmen l’Eva i la Mònica, dues amigues de 27 i 29 anys. “És clar que encara s’ha d’anar amb compte amb les aglomeracions, però ara ja hi ha molta gent vacunada i la Covid s’està controlant. Estem molt millor que l’any passat”, afegeixen.

Davant aquest panorama més esperançador, comuns i entitats ja es preparen perquè la revetlla recuperi el pols habitual. “Estem retrobant la normalitat i tornarem al format de celebració del 2019, amb la cercavila a la nit i el ball de fallaires a la plaça de la Germandat”, comenta la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina. “La principal diferència amb altres anys és que en aquesta ocasió només la fallaire major, l’Anna Lluch, podrà fer rodar les falles. En aquest sentit, la festa tindrà un format més reduït”, especifica. En tot cas, Codina es mostra “molt satisfeta” perquè aquest estiu es torni a l’agenda habitual de celebracions.

També Andorra la Vella tornarà a treure les falles al car­rer, igualment amb restriccions. “És inviable fer la cremada habitual, perquè és una celebració que habitualment mobilitza unes 200 persones i que pot congregar entre 3.000 i 4.000 espectadors”, explica el president de l’Associació de Fallaires, Santi Sánchez. Per aquest motiu, s’ha pactat amb el comú que la festa s’adapti a l’actual situació sanitària. “Tindrà un format més estàtic, amb tres cremades simultànies a tres punts diferents de la parròquia i amb limitacions d’aforament”. Sánchez destaca que “el més important és que les falles tornin a rodar” en el marc d’una revetlla que “per molts motius és molt especial”. Tot i això, demana “seny i responsabilitat” als ciutadans, perquè “encara no hem tornat a una normalitat total”.

Una altra parròquia on Sant Joan té una significació especial és Encamp. “Recuperem la tradicional foguera, tant al nucli d’Encamp com al Pas dela Casa”, expliquen des del comú. “També hi haurà un espectacle de foc, i el dia 24 torna la Nit de les Bruixes, des de les nou del vespre fins a la una de la matinada”, agreguen. Així mateix, es tornarà a celebrar la festa del poble el darrer cap de setmana de juny. “Hem preparat un concert a l’aire lliure i una actuació de l’Esbart Sant Romà”, assenyalen les mateixes fonts.

Mentrestant, la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany ha preparat també actes tradicionals per a la nit de Sant Joan, tot i que al moment del tancament d’aquesta edició encara estaven pendents de validació pel ministeri de Salut. La idea, en qualsevol cas, és tornar a un format el més semblant possible a l’etapa prepandèmica. L’any passat, de fet, es va poder fer la foguera a l’aparcament de les Nacions Unides, tot i que sota uns estrictes controls d’assistència.

Un element que no pot faltar en la nit més curta de l’any són els petards i la pirotècnia. La incertesa que es vivia l’any passat va fer que molta gent fos prudent l’hora de fer despesa en aquest material, una tendència que de ben segur canviarà amb el relaxament de les mesures. “No hi haurà un rècord de vendes, però més que fa un any, segur. De fet, alguns clients ja ens estan començant a preguntar pel que tenim”, apunta Toni Mingorance, gerent de l’establiment Party Fiesta. “Hi ha ganes de sortir i de fer festa, això es nota. Encara que sigui per llançar quatre petards, es vol recuperar aquest ambient de revetlla”, ressalta. De moment, ja té preparada “una bona col·lecció de productes”, una cosa que l’any passat “no em vaig atrevir a fer”.

El foc de Sant Joan revifa

tracking