Castanyada i Halloween tocats per la pandèmia

Famílies i amics es resignen a festes més íntimes

Castanyada i halloween tocats per la pandèmia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És temps de Casta­nyada i de Hallo­ween, dues festes típiques d’aquesta època i que, tant una com l’altra, tenen seguidors i detractors a parts iguals. La tradicional polèmica entre les dues celebracions, però, queda aquest any una mica eclipsada per l’omnipresent crisi del coronavirus. La qüestió central no és ja si celebrarem una festivitat o l’altra, sinó, en tot cas, com la celebrarem, atès que les opcions són poques més enllà de reunions familiars o d’amics en molt petit comitè.

Amb les restriccions pel que fa a reunions familiars i d’amics, les discoteques tancades i les programacions per part dels comuns reduïdes al mínim –més enllà de les activitats pensades per a infants i joves durant la setmana de vacances escolars, s’han suprimit les festes i els actes més multitudinaris–, les alternatives disponibles són escasses.

“Normalment la nit del 31 sempre fem un sopar amb la família: les filles, els nets i algun dels meus germans venen a casa i compartim castanyes, panellets i moscatell. Aquest any res de res. I ja veurem com celebrarem el Nadal”, explica Josep Palau, veí d’Andorra la Vella de 67 anys. “Compraré castanyes i alguns panellets per mantenir la tradició, però haurem de fer una celebració més reduïda la meva dona i jo”, afegeix.

Els efectes de la crisi s’estan fent notar especialment en la venda de castanyes, que ha baixat considerablement respecte a Tots Sants anteriors. “Hi ha força menys moviment que altres tardors. Si fins l’any passat teníem cua de clients fins a les onze de la nit, aquesta temporada ja hem de començar a plegar la paradeta a les nou del vespre perquè no queda ningú al carrer”, lamenta Jesús Feced, responsable del punt de venda instal·lat a la plaça de la Rotonda. “Pel pont del Pilar sí que vam notar més afluència, però els darrers dies estan sent molt fluixos. Sembla que la venda es concentra més en aquests dies festius, quan habitualment està més repartida”, puntualitza. En tot cas, Feced assegura que “estem venent un 50% menys del que és normal en aquestes dates”.

Pel que fa als panellets, sembla ser que, de moment, “la gent n’està comprant força, especialment els de pinyons, que són els més típics”, assegura la gerent dels establiments Art i Pa, Vania da Silva. A diferència de les castanyes, que cal anar a buscar-les expressament, “els panellets es poden agafar mentre fas la compra habitual del pa, i això facilita que se’n venguin més”, agrega, tot celebrant que els clients “mantinguin aquestes tradicions tot i la situació d’incertesa que estem vivint”.

Mentrestant, els fans de Halloween també han d’adaptar-se a la nova normalitat. És el cas de la Núria i l’Aida, dues joves companyes de pis de 24 i 27 anys, respectivament, que aquest any han de resignar-se a fer una minifesta a casa amb altres tres amics. “Farem un sopar, una petita festa de disfresses i potser una partida a algun joc de taula. Poc més”, expliquen. Sigui com sigui, veuen injust que hi hagi tantes restriccions pel que fa a les trobades, mentre que en d’altres situacions, com ara al transport públic, “hi ha tantes aglomeracions i descontrol. Quin problema hi ha a fer un sopar amb amics mentre vagis amb compte?”, pregunten.

Des de la botiga Party Fiesta, el gerent, Toni Mingorance, apunta que aquest Halloween “s’imposaran les festes en família i en grups reduïts d’amics”. Malgrat l’excepcionalitat de la situació, l’establiment està registrant unes vendes més que acceptables, especialment pel que fa a les disfresses, accessoris infantils i articles de decoració. “La campanya no està anant com l’any passat, ni de bon tros, però sí millor del que ens esperàvem”, afirma Mingorance, que fa una crida “a passar-s’ho bé, però amb totes les precaucions”.

En temps de pandèmia toca, per tant, reinventar-se i buscar alternatives. “Per què no fer una festa de disfresses a través de Zoom?”, proposa el president de l’Associació de Frikis d’Andorra, Jonathan González. L’entitat, que s’ha vist obligada a suspendre tots els actes que habitualment organitza per aquestes dates, aposta per exemple per l’entreteniment en línia. “Sempre es pot jugar a una escape room virtual. Hi ha moltes opcions, fins i tot alguna de relacionada amb el coronavirus”, suggereix González.

CAL SABER

DUES FESTES DE TOTS SANTS Tot i les seves diferències formals, les festes de la Castanyada i Halloween comparteixen un leitmotiv, la mort. És a dir, dues maneres de celebrar Tots Sants: la primera es basa en un antic ritual funerari, la commemoració dels difunts menjant els productes que genera la terra en aquell moment. La segona té com a arrel el Samhain, una celebració pagana considerada l’any nou celta.

Castanyada i halloween tocats per la pandèmia

tracking