Extraescolars en temps de Covid-19

Tot i les mesures, les famílies es mostren prudents

Extraescolars en temps de Covid-19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’inici del curs escolar, les mesures sanitàries per fer front al coronavirus no es limiten només a l’àmbit de les aules. Les diferents activitats que els infants realitzen fora dels centres educatius, tant artístiques com esportives, també s’han vist afectades per les directrius fixades des del Govern. Això ha obligat a redefinir protocols i reestructurar grups. I a incorporar elements com la mascareta, almenys fins al 5 d’octubre, en el marc de les darreres restriccions fixades per l’executiu per reduir la interacció social.

Davant la incertesa de la situació, algunes famílies han mirat de limitar en la mesura possible el nombre d’activitats extraescolars dels fills, com a mínim fins que la situació es normalitzi una mica. “El curs passat el meu fill feia futbol i anglès, i aquest any, de moment, hem deixat només l’anglès”, explica Maria Carrillo, mare del Pol, de 9 anys. “No ha estat una decisió fàcil de prendre, però creiem que és el millor tal com estan les coses. Si d’aquí a un temps la situació millora, no descartem que torni a fer les activitats habituals”.

Aquest cas és paradigmàtic, i tant els clubs esportius com els centres culturals són conscients que aquest any hi haurà una davallada d’inscripcions. “El coronavirus ha fet que moltes famílies encara desconfiïn a l’hora de portar els nens a fer activitats extraescolars, i en el nostre cas és possible que aquest any tinguem menys inscripcions de petits que comencen”, reconeix Borís Anton, de la Unió Esportiva Santa Coloma. Tot i això, posa en relleu que “estem seguint tots els protocols: grups de vuit persones sense contacte directe entre elles, mascaretes, proves PCR a tots els entrenadors... les pautes són molt clares i les estem seguint fil per randa”, afirma.

Altres entitats, com el Club Natació Serradells, temen també una caiguda de les inscripcions, especialment en el cas dels infants més grans. “Per als nens petits és una activitat necessària i recomanable, i hi ha força inscrits, però amb els més grans ens estem trobant amb famílies que s’estan replantejant què fer aquest curs”, comenta Ariel Jamui, un dels responsables del club. “Moltes estan esperant a veure com va el primer trimestre per prendre una decisió”, agrega.

“Hi ha molts pares que no estan disposats que els fills facin esport amb mascareta. Per això alguns estan esperant que passin almenys aquestes dues setmanes en què serà obligatòria”, apunta al seu torn Anna Pazos, del Club Rítmica Serradells. En tot cas, vaticina que aquest curs que ara comença “serà complicat per a molts clubs”, i considera que, en major o menor mesura, “tots ho patiran”.

Els comuns, des dels quals s’organitzen bona part de les activitats, han volgut llançar un missatge de tranquil·litat. “Hem preparat un protocol que seguirem rigorosament per evitar al màxim el contacte”, explica Kevin Poulet, conseller d’Educació, Joventut i Esports de la Massana, que incideix que “volem donar una bona oferta però garantint unes mesures estrictes, com limitar el nombre de places, la mascareta o la higiene de mans”.

En el mateix sentit, el conseller de Cultura d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, comenta que “a La Llacuna hem adoptat totes les mesures necessàries: des d’entrades i sortides per punts diferents de l’edifici fins a reducció de grups en les escoles artístiques i de teatre”. I afegeix que “ens anirem adaptant a tot el que se’ns demani des de Govern”. Sigui com sigui, l’espai cultural ha vist minvar el nombre d’inscripcions a les diferents propostes. “Estem sobre un 13% menys de matriculacions”, afirma el conseller. En canvi, a Sant Julià de Lòria, la quantitat de participants a les propostes del Centre Cultural i de Congressos Lauredià es mantenen en les mateixes xifres que els cursos anteriors. “Hem fet un esforç important perquè tot funcioni el millor possible, reduint al màxim els grups, amb fins a cinc persones, controlant molt l’accés al recinte i desinfectant els espais després de cada classe. Això ha generat confiança”, apunta el director del centre, Jordi González de Alaiza. Amb tot, destaca que “caldrà anar veient com evoluciona tot al llarg del curs”.

Extraescolars en temps de Covid-19

tracking