Bodes en temps de Covid-19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diuen que l’amor és un dels sentiments més poderosos de l’ésser humà, que mou muntanyes i que pot amb tot. Però fins i tot l’amor s’ha vist afectat per la pandèmia mundial de la Covid-19 en múltiples sentits. Des de parelles que han hagut de resistir el distanciament, fins a d’altres que se’ls ha acabat l’amor per l’excés de temps junts. Un dels aspectes en què també ha tingut afectació és en la celebració de l’amor: les bodes.

L’època en què se solen començar a dur a terme aquests esdeveniments, així com organitzar-los, ha coincidit amb el temps de confinament. Per tant, una altra de les moltes coses que s’han hagut de deixar de banda per culpa del coronavirus han estat els casaments. La gran majoria s’han ajornat a l’any vinent. “Hi ha algunes bodes que teníem programades a l’estiu i les han passat a la tardor, però estan amb interrogant”, explica el mossèn de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert.

Els motius pels quals gairebé totes les parelles que tenien pensat casar-se entre la primavera i l’estiu han decidit fer-ho més endavant són òbvies i tot i ser la decisió encertada, no deixa de ser dolorosa. “Ens havíem de casar el 30 de maig, però ja vam veure des del principi del confinament que no seria possible, i vam passar la boda a l’any vinent. Va ser molt dur, però era el més lògic”, expliquen el David Vila i la Rosa Serra.

En la mateixa línia s’expressen la Lorena Capdevila i l’Ivan Pasquet, que tenien la boda programada per al 12 de setembre. “No vam esperar a decidir més endavant i al maig ja vam informar a tots els nostres amics i familiars que ho faríem el mateix dia, però del 2021”, indiquen.

Hi ha nuvis, però, que han decidit tirar endavant tot i la situació actual. Evidentment, però, ho han fet en circumstàncies molt diferents. És el cas, per exemple, de la Michelle Utzig i el David Pérez, que es van casar dissabte passat a l’església de Sant Julià de Lòria. Amb tot, però, hi havia un certs condicionants de per mig, com l’ús de la mascareta durant pràcticament tota la cerimònia, així com el distanciament entre els convidats. Només el mossèn, en aquest Pepe Chisvert, no duïa la mascareta, ja que tenia una àmplia distància de seguretat amb tothom i en cas d’haver-se d’apropar als nuvis se la posava. “Hem de ser responsables i adaptar-nos a la situació que vivim. És un signe de responsabilitat seguir les mesures de prevenció i nosaltres com a església i com a bons cristians hem de ser testimonis d’aquesta responsabilitat”, explica el mossèn de Sant Julià.

En aquest cas, els motius pels quals el David i la Michelle han decidit tirar endavant amb el casament també són clars. “Ens estimem”, indica el nuvi, que afegeix que “volem començar a ser un matrimoni ja i viure junts”. Aquesta decisió comporta també una part negativa: la manca de persones importants a la cerimònia. Les que s’han celebrat han comptat només amb els nuvis, testimonis, i família més propera. En aquest cas, va ser especialment dur per a la núvia, que és brasilera i té molta família a Sud-amèrica, on el confinament continua sent estricte. “Sí que sap greu, però pensem que quan es compleixi un any podem celebrar una altra cerimònia amb tota la família”, comenta. Per sort, no s’ho van perdre del tot ja que van poder seguir la cerimònia en directe per internet.

En sortir de l’església no hi va haver una festa, però sí un berenar de celebració en petit comitè amb la desena de persones que van ser a la cerimònia i que van organitzar pràcticament els dies abans. No es va poder fer una gran festa, ni comptar amb totes els amics i familiars durant el casament, però aquesta boda i les altres poques que es van celebrant aquests dies són suficients per deixar clar que l’amor també pot resistir el coronavirus.

CAL SABER

Més enllà de ser una demostració d’amor, les bodes també són un dels negocis més importants a àmbit mundial. Els molts agents que formen part de l’organització d’un casament s’han vist molt afectats amb les cancel·lacions i ajornaments d’enguany. “En un any normal, tenim una boda cada cap de setmana dels mesos d’estiu, i aquest any només se n’ha salvat una”, explica Òscar Casal, de la direcció de l’Hotel Nòrdic del Tarter, un dels llocs on es fan més àpats i festes de casaments a Andorra i on s’havien de fer una vintena de bodes aquest estiu. La boda que sí que es va celebrar, però, es va poder dur a terme després que l’hotel presentés un extens i estricte protocol d’actuació al ministeri de Salut. “Vam haver d’explicar com aniria tot, mostrar un plànol del lloc i la seva distribució, el pla de neteja... Ens ho van acceptar i ho vam explicar als nuvis. Va anar tot molt bé”, assenyala Casal, que destaca que l’aperitiu no es podia fer a peu dret i tot va acabar a la una de la matinada.

tracking