Tenir el cotxe a punt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cotxe és una eina fonamental i cal cuidar-lo. No es tracta només que funcioni bé, és que si no està tot en perfecte estat et pot costar la vida.” David Gonçalves, de 47 anys i resident a Andorra la Vella, acaba de recollir el seu vehicle d’un taller de la capital. Almenys un cop l’any el sotmet a una revisió exhaustiva, però aquesta vegada ha demanat un examen més a fons encara. “Després de dos mesos i mig sense fer-lo servir pel confinament, tenia por que alguna cosa pogués fallar”, comenta. “A més, en dues setmanes marxo de vacances a Portugal i davant un viatge llarg sempre prefereixo que tot estigui acabat de revisar.” Ens trobem davant un estiu atípic, en què s’ajunta el final de la llarga quarantena amb l’inici de les vacances. Unes vacances davant les quals molts ciutadans, a més, han decidit prescindir dels grans viatges i del transport públic i apostar per fer desplaçaments de curta o mitja distància amb el vehicle privat. Per això, és més important que mai tenir el cotxe a punt.

“És clar que aquest any els desplaçaments en cotxe s’intensificaran. Encara hi ha por al contagi i, per tant, molta gent evitarà els habituals viatges amb avió o els creuers”, explica el president de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), Enric Pujal. “Si el cotxe ha estat totalment aturat, cal que passi una revisió tècnica, perquè algunes peces poden agarrotar-se, els pneumàtics perdre pressió o la bateria desgastar-se més fàcilment”, afegeix.

Des de l’Associació de Tallers Mecànics d’Andorra, el seu president, Víctor Iruela, assegura que durant aquests dies han rebut més visites d’usuaris que de costum. “La posada a punt és un clàssic d’aquesta època de l’any, però aquest estiu ens hem trobat més consultes i més casos de petites reparacions, sobretot relacionades amb la bateria i els components elèctrics del vehicle, com la bateria o l’alternador, que són els que més es ressenten amb una aturada llarga”.

Quins són els aspectes bàsics a tenir en compte en una revisió? Iruela destaca que abans d’un viatge llarg és imprescindible “revisar el nivell d’oli i canviar-lo si ja ha passat un any des de l’última vegada, verificar els frens, comprovar que les corretges estiguin en bon estat, mirar com estan els filtres i, a l’estiu, fer un cop d’ull a un dels elements més importants: l’aire condicionat”.

Iruela posa en relleu que la situació econòmica precària amb què es poden trobar algunes famílies arran de la crisi de la Covid-19 no ha de ser una excusa per no dedicar atenció al vehicle. “Que el client intenti escatimar amb les revisions ha passat sempre”, afirma, “però al cap i a la fi es tracta d’una inversió en seguretat. Intentar estalviar en això és jugar amb la teva vida i la de la teva família”, ressalta. En aquest sentit, Iruela creu que “la decisió de canviar determinades peces o fer determinades reparacions hauria de correspondre al mecànic i no al client, perquè els professionals assumim molta responsabilitat”. A més, recorda que “molts tallers ofereixen facilitats i condicions avantatjoses per fer revisions, amb descomptes de fidelització o l’oportunitat de fer la inspecció del vehicle ara i pagar en terminis o al cap d’uns mesos, en tornar de vacances”.

Des del mateix punt de vista, Enric Pujal exposa que “intentar evitar una revisió del cotxe per por a una factura massa alta pot passar després una factura molt més elevada encara. Hem d’estalviar en el que puguem estalviar, però per tenir el cotxe sempre a punt no hem d’escatimar esforços en cap cas”.

Al costat de les qüestions purament mecàniques, el president de l’Automòbil Club recorda que “també hi ha un altre factor molt important a tenir en compte, el físic”. Així, assenyala, “molts de nosaltres hem estat més de dos mesos sense agafar el volant, i cal tenir en compte que el costum de conduir també es perd”. De quina manera? “Es para menys atenció i hi ha més risc de no estar atent i cometre imprudències. De fet, amb el desconfinament hem pogut constatar que hi ha més infraccions, sobretot les relacionades amb el fet de no respectar els límits de velocitat”.

Amb vista a unes vacances amb cotxe, “tampoc cal oblidar una sèrie de consells bàsics: fer parades freqüents, anar amb compte amb la velocitat i tenir molta cura amb la calor, ja que aquest estiu podem tenir temperatures rècord”. Per això, agrega Pujal, “és molt important ventilar el cotxe abans d’entrar-hi i tenir-lo aparcat, sempre que sigui possible, a l’ombra o en un lloc cobert”. I el més important de tot: intentar gaudir al màxim del trajecte i de l’experiència. “Un viatge en cotxe no és una cursa de Fórmula 1.”

CAL SABER

Revisar l’aire condicionat Per garantir el confort en els llargs viatges que es realitzen durant l’estiu és imprescindible disposar de l’aire condicionat –o climatitzador– totalment operatiu. Es recomana que, almenys una vegada l’any, un professional realitzi la revisió de tots els components del sistema (conductes, filtres, termòstat...) i faci una recàrrega del gas en cas de ser necessari. Cal recordar que la temperatura adequada de l’habitacle és d’entre 21 i 23 graus centígrads. Refrescar massa l’interior pot provocar major rigidesa en la musculatura del conductor i una menor agilitat de moviments.

Tenir el cotxe a punt

tracking