Viatjar en temps de coronavirus

La incertesa fa molt difícils els plans de viatge

Viatjar en temps de coronavirus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb sort, ens escaparem una setmaneta a la platja, però poc més”. Després de descartar les vacances que portaven planejant des de principis d’any per a aquest estiu –18 dies a Vietnam–, la Laura i el David, una jove parella laurediana, s’han vist obligats a canviar radicalment de plans arran de la crisi sanitària. “Amb el coronavirus és impossible saber què pot passar demà, per tant ens haurem de conformar amb un lloc més proper i accessible”, apunten.

El seu no és un cas aïllat, ni molt menys. Emili Llanas, veí d’Andorra la Vella de 36 anys, apunta que, a hores d’ara, encara no ha pogut pensar què farà aquest estiu amb la seva família. “Hi ha tanta incertesa que no et planteges fer cap mena de plans”, indica. “Potser marxarem uns dies, però si fem alguna cosa ho decidirem a última hora”, afegeix.

Les reticències a desplaçar-se per temor a possibles rebrots del virus, unides al fet que molts països hagin restringit l’accés de viatgers per la situació global, faran que les vacances d’aquest estiu siguin especialment atípiques. “En aquest moment no tenim indicis de millora, i crec que trigarem a recuperar la confiança dels clients perquè encara hi ha força por”, explica Cristina Ribas, directora de Viatges Relax.

Les poques consultes que l’agència està rebent a hores d’ara són per a destinacions properes. “Ens estan demanant molt per apartaments a la Costa Brava, la Costa Daurada o Menorca, i també per cases rurals o petits hotels a la zona del País Basc”, exposa Ribas.

En canvi pràcticament no hi ha reserves per a distàncies més llargues, fins i tot dins del continent europeu. “Les aerolínies encara anul·len molts trajectes d’un dia per l’altre, els desplaçaments estan molt restringits, hi ha països que imposen quarantenes de 15 dies... tot plegat fa que sigui impossible fer plans a més o menys curt termini”. Per aquest motiu, Ribas preveu que aquest estiu “s’imposaran els desplaçaments en vehicle privat, principalment a Espanya o França, amb estades segurament més curtes”.

Ho confirma Maica Terrones, responsable de Viatges Emocions i vicepresidenta de l’Associació d'Agències de Viatges d'Andorra (AAVA): “De moment hi ha poc interès per viatjar per Centreeuropa. Com a molt se’ns consulta per la costa de França, Grècia o Croàcia, però Espanya continua sent la més demanada, tant per anar a la costa com a cases rurals de Galícia, Cantàbria o el País Basc”. En definitiva, “destinacions que reuneixen certes condicions d’exclusivitat i que ofereixen garanties des del punt de vista sanitari”, afirma.

Des d’aquest punt de vista, Terrones augura que “aquest estiu treballarem especialment amb hotels i establiments petits i amb encant, tant en zones de muntanya com de costa”. El client buscarà “llocs amb un tracte més directe i proper”, i el que és més important, “no massificats”.

En el mateix sentit s’expressa Patricia Rojas, periodista de viatges i autora del bloc lacosmopolilla.com. “La gent buscarà destinacions molt segures. Res de llocs abarrotats”, ressalta. Així, s’imposaran “indrets amb molta natura i espais oberts”.

En la seva llarga trajectòria com a cronista de viatges, Rojas assegura que mai s’havia trobat en una situació com la present. “Una cosa és una crisi econòmica com la de 2008, en què potser buscaves opcions més econòmiques per viatjar, i una altra una crisi sanitària en què es poden produir molts canvis en molt poc temps, cosa que limita qualsevol possible moviment”, subratlla. “Que una ciutat o un país sencer puguin blindar-se al turisme de cop i volta a causa d’un rebrot crea molta incertesa. Així no et pots plantejar cap tipus de despla- çament”. I es mostra taxativa respecte al retorn a la normalitat: “Moure’s com abans, a hores d’ara, és impensable, i serà difícil tornar a viatjar normalment fins que no aparegui una vacuna o una cura definitiva de la Covid-19”.

En aquest context, les agències de viatge treballen per “prioritzar al màxim la seguretat dels viatgers”, destaca Maica Terrones. La vicepresidenta de l’AAVA admet que “l’estat actual és de molta feblesa”, amb multitud de factors en joc: “La situació sanitària, els tancaments de fronteres i les restriccions d’entrada de viatgers, la posició econòmica de les famílies... Tot plegat és preocupant”. Per aquest motiu, demana que “qui vulgui viatjar, busqui un bon assessorament i no dubti a recórrer a les agències”. També fa una crida a l’optimisme: “La gent té ganes de tornar a la normalitat, i viatjar és una bona manera de recuperar-la.”

Viatjar en temps de coronavirus

tracking