Els més vulnerables davant la Covid-19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid-19 ha sembrat moltes incerteses a tot al món. Com ha sorgit, com es contagia exactament i quina serà la seva evolució amb el pas dels mesos i de les estacions són alguns dels dubtes que no s’han resolt amb determinació. Però una de les certeses que van quedar clares des d’un bon inici és que hi ha dos col·lectius que són especialment vulnerables davant la malaltia: els padrins i els que pateixen patologies prèvies.

És per aquest motiu que la societat andorrana es va bolcar per poder ajudar en allò que fos necessari aquest dos grups de gent, que representen un elevat percentatge de la població, especialment per als més grans, ja que suposen un 10% dels residents, aproximadament. Així ho precisa el president de la Federació de la Gent Gran del Principat d’Andorra, Fèlix Zapatero, que remarca les ajudes que ha rebut el seu col·lectiu en tot moment durant el confinament, especialment des de la Creu Roja i els voluntaris, que “estan fent una feina molt important de cobertura de necessitats de la gent gran”. En aquest sentit, hi ha hagut trucades constants a persones grans per veure si, per exemple, no poden anar a comprar el menjar o medicaments, per tal que se’ls pugui assistir. Zapatero remarca que “des del principi hem detectat que hi ha hagut una voluntat col·lectiva de la societat andorrana de cobrir les necessitats de la gent d’aquest col·lectiu”.

CONFINAMENT TOTAL

Formar part d’un grup de risc de la Covid-19 genera una por que, afegida a la incertesa col·lectiva, ha fet que els padrins hagin estat els més curosos a l’hora de sotmetre’s al confinament a casa. Una bona part no va sortir ni una sola vegada fins que el Govern no va permetre les sortides d’una hora cada dos dies per passejar, i quan ho van començar a fer van prendre les màximes precaucions. “Vaig estar tancat a casa durant 35 dies perquè ja venia d’uns dies sense sortir quan tot va començar. El meu fill em portava el menjar i me’l deixava a la porta”, explica el Carles, de 74 anys, que des que es van permetre els passejos “els he aprofitat sempre”.

El seu cas és un dels més “extrems”, ja que molts altres padrins sí que van fer alguna petitat sortida i no van encadenar tantes setmanes sense ni un sol moment al carrer. “Només he baixat a comprar cada vuit o deu dies, quan feia falta i jo sol, la meva dona es quedava a casa”, indica Toni Berengueres (71 anys), vice-president primer de la Federació de Gent Gran.

Tots els enquestats coincideixen d’haver pres el màxim de precaucions per tal d’evitar qualsevol ensurt. Amb tot, en el seu període de sortida, de les onze del matí a les dues del migdia, s’han arribat a trobar persones que no compleixen les normes decretades pel Govern a l’hora de sortir, posant així en risc el seu benestar. “Hi ha gent que aprofita la nostra hora per sortir. Potser no té cap altre moment per fer-ho o ho fa per algunes circumstàncies en concret, però també he vist gent que surt a passejar les mascotes que en aquesta hora no tocaria i que no va per la dreta com hauria d’anar”, assenyala Berengueres, que precisa que “penso que la gran majoria sí que ho compleix, però no ho porta a terme i pensa: ‘A mi no em tocarà i no passa res.’ La gent hauria de ser una mica més responsable i tenir cura que encara que potser ells no es poden infectar, la resta sí i aquest és el problema”.

Aquest inconvenient afegeix un punt d’inseguretat entre la gent gran. La Carola, de 81 anys, exposa que “és cert que molts de nosaltres tenim por, però a la vegada hem de ser valents perquè sortir de casa, ara que podem, és bo per a la nostra salut”. Berengueres considera que “la gent gran s’ho pren amb resignació. Potser alguns tenen por, perquè és gent més vulnerable, però penso que més aviat és respecte a aquest puto virus”.

Per a Zapatero, hi ha d’haver optimisme entre el seu col·lectiu per fer passar millor l’espera. En allò que coincideixen tots és que hi ha el convenciment que més tard o més d’hora tot tornarà a la normalitat i veuen com només els queda resignar-se i esperar. “Estem tenint la paciència de quedar-nos a casa, n’haurem de tenir més per tornar a la normalitat”, assenyala la Carola.

Els més vulnerables davant la Covid-19

Els més vulnerables davant la Covid-19

tracking