x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tema de la setmana - 7 DIES

La modernització de les innocentades

  • Penjar ninots de paper era la broma clàssica
  • Les xarxes socials han popularitzat les 'fake news'
Llufa

La modernització de les innocentades

Una de les tradicions més antigues és enganxar una llufa a l'esquena d'algú

Les bromes telefòniques són una de les gràcies més populars

La modernització de les innocentades

Les bromes telefòniques són una de les gràcies més populars

Actualitzada 20/12/2019 a les 17:51
Els orígens de la celebració del dia dels Sants Innocents, que es commemora cada 28 de desembre, tenen dues lectures possibles. D’una banda, el vessant pagà, que es relaciona amb les festes saturnianes, dedicades a la divinitat, protectora del món agrari, Saturn. De l’altra, el vessant cristià recorda el dia en què el rei Herodes “va sentir gelosia de Jesús i per això va ordenar matar els nens menors de dos anys per desfer-se’n”, explica l’escaldenc Andrés Ibáñez, coneixedor de la versió menys estesa de l’inici d’una festa que ara té com a protagonistes les bromes. I és que la cultura popular ha fet un gir en aquesta tràgica jornada per convertir en innocents totes les persones que es creuen les invencions d’aquest dia. Però, per què fer bromes? Continuant amb la versió cristiana, les enganyifes d’aquesta jornada rememoren les ideades pels pares dels nens a qui Herodes volia matar, per salvar-los de la mort.

Una de les tradicions més antigues és enganxar una llufa –tros de paper en forma de titella– a l’esquena d’algú sense que se n’adoni. “Penjar ninots era l’habitual quan era menuda”, recorda la veïna de la capital Roser Domenjo. Amb el pas del temps, les gràcies que es fan aquest dia han canviat. “La joieria on treballava acostumava sempre a fer alguna innocentada, un dia vam embolicar amb paper de regal una caixa i la vam deixar a terra en un dels racons de la botiga per fer creure a la clientela que es tractava d’una compra oblidada, i quan s’ajupien per agafar-la entenien que es tractava d’una innocentada”, diu la seva amiga Maria Dolors Martell. Una de les bromes més recurrents és la de posar un cordill a un bitllet i deixar-lo en un lloc visible perquè qualsevol que passi s’hi fixi i piqui creient que avui és el seu dia de sort. “Molts anys he lligat 20 euros a un fil, que bé que m’ho he passat fent aquesta gràcia”, riu Domenjo, a qui allò que més li agradava de tot era la vergo­nya posterior que passaven les persones que havien estat enganyades d’aquella forma tan innocent. D’altres, com Ibáñez, només enginyen per venjar-se d’anteriors paranys: “Només gasto bromes quan me’n fan alguna, soc molt venjatiu, fa uns anys vaig agafar cinta policial i vaig envoltar el cotxe d’un amic.”

Però no tothom pensa a fer alguna gràcia. “Mai n’he fet cap”, diu Maria Jesús Lara, que sempre oblida el dia, com Aída Rodríguez, que no s’adona quan li’n fan alguna: “Caic en la trampa, però aquest any seré previsora.” El jove Pablo Bralo assegura que no necessita que siguin els Sants Innocents per fer broma, perquè “ja en gasto tots els dies”.
 
LES GRÀCIES MÉS POPULARS
1. CANVIAR EL SUCRE PER LA SAL. Es tracta d’una de les bromes més recurrents i fàcils d’executar. Qualsevol moment en què hi hagi pel mig menjar serà una ocasió perfecta.


2. TELEFONADES SORPRESA.  Confessar una infidelitat, rebre una multa de trànsit o comunicar la contractació d’un servei extra que faci pujar la factura, les més sonades per telèfon.

ELS ENGANYS ‘ONLINE’
També, l’auge de les xarxes socials ha donat una nova embranzida a aquestes facècies, com la que Marc López va voler fer creure a tots els seus seguidors: “Vaig anunciar la venda de la moto a un preu irrisori tan sols uns mesos després de comprar-la i més d’una desena de persones em va preguntar per adquirir-la.” López es va veure obligat a desmentir la publicació a causa de la gran quantitat d’usuaris que van voler concertar una cita per poder veure el vehicle. I és que les bromes online tenen el perill d’afectar més persones per la immediatesa que qualifica el contingut web. Els mitjans de comunicació, sobretot els digitals, se sumen a aquest dia amb les famoses fake news, com la protagonitzada, ja fa uns anys, pel pilot de Fórmula 1 Fernando Alonso, de qui es va assegurar que competiria a la prova de l’ironman de triatló que es disputa a Hawaii.

 
CURIOSITAT
Què és una llufa?
La literatura descriu una llufa com una dona encantada que feia de la muntanya la seva casa i era l’autora dels ecos que retornen els paratges després de cridar. Es creu que cap a final d’any ronden per cada racó mofant-se de la gent massa innocent. Abans, per fabricar les llufes dels Sants Innocents s’utilitzaven draps, fulles de col o pell d’algun animal de corral, ara són de paper.
  • #4 Santi
    (30/12/19 14:34)

    La postveritat i les fake news han canviat per sempre aquesta tradició, personalment crec que el propi sistema és en sí mateix una innocentada.

    Respondre
  • #3 Nazaret
    (29/12/19 00:54)

    Estic perplex, llegeixo les notícies i no se veure ón és la innocentada del 28.

    Respondre
  • #2 Verecundia
    (28/12/19 09:23)

    Totalment d'acord amb el comentari, els sants innocents s'han desvirtuat, la política, l'economia, la premsa i la cultura són una innocentada 365 dies a l'any.

    Respondre
  • #1 Toni
    (27/12/19 20:48)

    Amb la de fake news que publiqueu cada dia, els Sants Innocents el celebreu tot l'ay. Les xarxes socials, al vostre costat són aprenents.

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts