El quinto: una tradició social

El particular bingo mou gent de totes les parròquies

El quinto: una tradició social

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vam començar fa molts anys, aleshores venien dues-centes persones. Ara en reunim més de sis-centes”, explica Olga Moreno, directora de l’escola andorrana de Santa Coloma i una de les organitzadores del quinto que se celebra al centre –ja fa més de quinze anys– i que es postula com un dels més nombrosos del país. L’objectiu de l’esdeveniment és finançar part del viatge de fi de curs de l’alumnat de quart. “D’aquesta forma ens assegurem que tots els companys hi puguin participar”, comenta l’estudiant Iván Sánchez. L’any passat el col·legi va aconseguir recaptar prop de 4.000 euros. “No és tant la quantitat, sinó una trobada al centre per celebrar la proximitat del Nadal”, ja que la trobada inclou un pica-pica previ al sorteig que ajuda a fer pinya, afegeix Moreno. La participació se centra en gent propera a l’entitat organitzadora: família, amics, exalumnes i professors, entre d’altres.

Més que un joc, el quinto ha esdevingut una tradició social al país. Enguany, ciutadans de totes les parròquies del Principat es van desplaçar fins a Ordino per participar en el joc, recuperat, ja fa tres anys, per l’Associació de Gent Gran d’Ordino (AGGO), juntament amb l’Esbart Valls del Nord. “És una festa de poble on ajudem a fer país. En lloc de guanyar diners es guanyen regals”, comenta la presidenta de l’entitat, Lurdes Riba, que sosté que aquest particular bingo intenta aportar cultura a través del sorteig de llibres, entrades a museus i CD” lligats amb la temàtica del Principat. Gairebé cinc-centes persones han gaudit de l’últim quinto organitzat per AGGO, on els premiats es van fer amb obsequis, com ara un vol en helicòpter, un curs d’anglès o un televisor, entre d’altres: “Cada vegada pugem de categoria.” Els beneficis obtinguts a l’acte, quasi 5.000 euros, s’invertiran en una activitat lúdica per a la gent gran de l’associació. “Farem un viatge”, afirma Riba.

CURIOSITATS

MOLTES OCASIONS PER GUANYAR Amb cada bingo, el participant opta a premis per a una primera i segona línia i un ple. L’entrada permet jugar un total de cinc cartrons. VIATGES, SOPARS I FORFETS Els regals més valuosos es guarden per al final, així l’expectació creix. Destaquen els viatges, sopars, forfets i, fins i tot, un vol en helicòpter.

L’ACTIVITAT AUGMENTA

Els encarregats d’aconseguir els premis que se sortejaran al quinto són els organitzadors de la cita. En el cas dels col·legis són els mateixos alumnes els que acudeixen a comerços i entitats per demanar la seva participació: viatges, sopars o regals tecnològics. “El premi més important és el darrer model d’iPhone”, indica Moreno. Les empreses hi responen de forma positiva, ja que és una altra forma de donar a conèixer els seus productes.

El cas del bingo intergeneracional organitzat per la Massana és diferent, ja que participar-hi no suposa cap cost. “És un quinto voluntari, els premis els proporcionen els comerços de la parròquia”, manifesta la cap del departament de Benestar Social i Gent Gran, Sandra Molné. Un joc del poble i per al poble que augmenta l’activitat dels establiments que hi participen, ja que els premiats solen repetir al llarg del l’any l’activitat que els va tocar. “El que volem és que els participants repeteixin al lloc on van anar”, exposa Molné. PER A

JOVES I GRANS

El de la Massana “no és un quinto tradicional”. Aquest bingo es concep com una activitat intergeneracional on els assistents es reparteixen per les diferents taules en grups de vuit, on la meitat és gent gran i l’altra meitat és gent jove. I encara que existeix certa rivalitat entre ambdós, els últims ajuden els primers a trobar els números als cartrons. També hi ha una gran disposició per intercanviar els regals entre veterans i novells en funció de l’interès de cadascun. “Els joves prefereixen els forfets i la gent gran els sopars”, assenyala Molné.

ON JUGAR?

PRÒXIMES CITES És el mes del particular bingo: col·legis, associacions de gent gran i joves s’organitzen per a un dels gran moments de l’any. El 18 de desembre serà el torn del quinto intergeneracional organitzat pel comú de la Massana, en què grans i joves compartiran una divertida tarda. El sorteig de La Central –espai de joves de la capital– encara no té data fixada, però se celebrarà a final de mes.

El quinto: una tradició social

tracking