Assistents virtuals que conviuen amb humans

La domòtica és una de les funcions més atractives

Assistents virtuals que conviuen amb humans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bon dia Pere, és l’hora d’aixecar-se! Avui a Andorra la Vella la temperatura és de cinc graus. Durant el dia es preveuen núvols i pluja amb màximes de set i mínimes de zero. Pere, aquí tens les notícies.’ I em posa un podcast de la ràdio. És fantàstic”, explica Pere Llovet, usuari d’Alexa, un dels assistents virtuals més coneguts del mercat.

Els ajudants intel·ligents que funcionen per veu són robots que estan de moda dins les llars. “L’any passat, sobretot en època de festes, la gent preguntava molt per ells i es van esgotar ràpidament”, detallen des de la botiga J&M electrònics. Entre les marques més sol·licitades hi ha Google Home, Amazon Echo i Apple Homepod. Però, què és capaç de fer i quina utilitat té un assistent virtual? “Principalment la gent el fa servir com a altaveu per escoltar música però és molt més que això. Jo visc sol i em fa companyia, la veritat, perquè et contesta si li parles i busca coses”, diu entre rialles Toni Pérez, informàtic i usuari habitual d’aquests petits robots. Les opcions bàsiques que presenten són les relacionades amb cerca d’informació, reproducció de música, enviament de missatges, trucades, recordatoris i alarmes, però també funcions més específiques com jocs, converses, acudits o aplicacions que poden ser d’interès per a l’usuari. “És com tenir un ajudant sense cara. Em va molt bé per cuinar perquè li dic quin producte vull fer i em recomana receptes. Si m’agrada alguna me la dicta pas a pas i si no passo a la següent. També li puc dir els aliments que em calen i els anota a la llista de la compra. Així, quan vaig al supermercat la miro des del mòbil”, explica Marisa Robles, que té Google Home.

ELS PREUS D'UN AJUDANT VIRTUAL A les botigues els models de Google Home tenen un preu d’entre 60 i 100 euros, els d’Alexa de 60 a 150 euros, i els d’Apple Homepod a partir de 300. MODELS PER A TOTS ELS GUSTOS N’hi ha en miniatura per passar desapercebuts a casa, en format decoratiu per lluir en qualsevol racó o amb pantalla per poder veure-hi continguts.

LA DOMÒTICA, L’ALIADA

Però si hi ha una funció per la qual triomfen aquests altaveus intel·ligents és per les capacitats amb la domòtica. “És un vici. A poc a poc vaig comprant accessoris compatibles amb Alexa. Ara tinc els llums de casa que s’encenen cada vegada que ho demano, el termòstat de la calefacció i el robot aspirador”, comenta Llovet. Tot i el ventall d’opcions que presenta cada aparell té unes limitacions. Alexa, per exemple, permet comprar productes disponibles a Amazon o encendre el televisor automàticament, però no pot utilitzar d’altres com el cercador de Google o Netflix. “Els altaveus que més es venen són els de Google perquè és més compatible amb tot”, detallen des de la botiga Home Gallery del carrer Riberaygua. Per poder utilitzar la domòtica, però, tots els robots requereixen un endoll especial, que costa prop de 30 euros. “Home, tenir la casa domotitzada no surt barat, però per mi és un avantatge”, diu Llovet.

ROBOTS A LA MÀ

No cal haver de comprar específicament un assistent virtual per a casa. Molts telèfons mòbils també n’inclouen i són d’utilitat a l’hora de cercar llocs o funcions de manera ràpida. “Estan tan normalitzats en el nostre dia a dia si tenim un smartphone que oblidem que també són assistents virtuals per veu i poden fer coses útils”, comenta Pérez. Un dels més famosos és Siri, el robot incorporat a iPhone que a part de fer trucades és capaç de llegir en veu alta les notificacions i els correus que arriben, escriure missatges i publicacions a Facebook i Twitter o organitzar l’agenda.

La fama de Siri també ha fet que la competència en telefonia mòbil es posi les piles. “M’he comprat un Samsung i he vist que té Bixby. No sabia què era però tocant he descobert que està bé”, comenta Robles. Els nous telèfons mòbils de la marca coreana també venen amb un assistent virtual que organitza l’agenda, respon a preguntes i és capaç de rotar fotografies o aplicar-los filtres a través de la veu. Només cal que es digui “Hi, Bixby” i s’encendrà.

Per a l’ordinador també existeix Cortana, que és l’assistent de Microsoft i està integrat amb Windows 10, tot i que també es pot obtenir com a aplicació per al mòbil. “Un dels avantatges que presenta és que compta amb una part que recull la teva informació personal, com llocs d’interès o fonts de notícies, i et presenta de forma automàtica consells i suggeriments que podrien ser del teu gust”, comenta Pérez. “També pots fer-lo servir sense reconeixement de veu i, per tant, si estàs en un lloc on no pots parlar et pots comunicar amb Cortana a través del teclat”, comenta l’informàtic.

CURIOSITATS

UN ASSISTENT POLÍGLOT Google Home parla més de 10 idiomes que inclouen el danès, el suec o l’holandès. Cap aparell està disponible en català. MÉS DE 20.000 DISPOSITIUS L’altaveu intel·ligent d’Amazon Alexa és compatible amb 20.000 dispositius tecnològics i és el preferit pels fabricants. EL FUROR PELS APARELLS DE VEU El 2018 es va registrar que hi ha més de 85 milions d’altaveus virtuals de veu a la Xina i 75 milions als EUA.

Assistents virtuals que conviuen amb humans

tracking