Estalvi i eficiència amb la calefacció

Consells sobre el bon ús de la calefacció per estalviar i ser més eficients energèticament

Estalvi i eficiència amb la calefacció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriba el fred i també les primeres nevades. La llar és un dels principals llocs on és passa part del dia i sentir-se a gust a casa és una sensació que agrada a tothom. Un dels majors plaers per a moltes persones és estar calent, encendre la calefacció i gaudir d’una estona de relax a una bona temperatura. Però arriba el final del mes i la sorpresa ve amb la factura. “La veritat és que la poso el mínim possible perquè el preu que suposa engegar-la... Déu ni do”, comenta Marta Domènec, veïna d’Encamp. Que la butxaca no es buidi cada mes que faci fred es pot pal·liar de diverses maneres. Un dels primers passos és esbrinar quin tipus de calefacció es té. “Normalment les més utilitzades a les llars són, per igual, el gas propà o el gasoil”, detalla Inés Garrido, de Calefaccions Sant Julià. Segons els professionals cada vegada hi ha més habitatges amb calderes individuals que permeten a l’inquilí del pis encendre i apagar la caldera quan desitgi, tot i que els sistemes de les instal·lacions comunitàries, aquelles que envien calor a tot l’edifici, són una de les opcions que més es fan servir a Andorra. “Ara hi ha força llars amb terra radiant”, comenta Garrido. El terra radiant és una opció basada en tubs instal·lats sota el paviment per on circula aigua calenta entre 30 i 45 graus centígrads. “Als nens els encanta perquè poden anar sense sabatilles per casa i no passen fred”, afirma Rosario López, d’Andorra la Vella i mare de tres fills. López assegura que aquesta instal·lació va ser una bona opció, ja que és ser més eficient amb el medi ambient i suposa un estalvi. Els radiadors tradicionals arribaven als 70 graus i ara amb uns 40 ja en tenim més que suficient. És veritat que la inversió inicial és més elevada però es recupera i es nota”, explica.

RECOMANACIONS

L’estalvi és la principal preocupació dels inquilins d’un pis a l’hora d’engegar la calefacció. El primer pas per no tenir una gran despesa en la factura de la calefacció és mantenir un aïllament correcte de l’exterior perquè no es coli el fred. “És important tenir unes finestres que aïllin bé i que no deixin passar l’aire”, explica Inés Gar­rido. En aquest sentit, els experts recomanen canviar aquelles finestres velles per unes de PVC o alumini amb doble vidre i ruptura de pont tèrmic. “Així la cara interior i exterior no tenen contacte entre si i es redueixen les pèrdues de calor”, manifesten els professionals. Una opció més econòmica però no tan eficaç és col·locar rivets, unes tires de cautxú, a les juntes de finestres i portes per evitar que el fred les traspassi. “La porta de casa donava cops cada vegada que passava aire pels espais que quedaven amb el marc. Hi entrava fred. Ara va millor i no s’escapa tanta escalfor”, comenta Roger Súria, veí de la Massana.

En cas de tenir radiadors de gas és important mantenir-los en òptimes condicions. Una manera d’estalviar energia a casa és purgant-los per eliminar l’aire que hi ha dins el circuit. “Quan un radiador no escalfa bé el termòstat no salta però la caldera segueix funcionant perquè no arriba a la temperatura programada i per tant treballa el doble i gasta més energia”, expliquen els experts. Alguns radiadors s’han de purgar manualment amb un procediment fàcil i ràpid de fer però d’altres compten amb una vàlvula que ho fa de manera automàtica. Així mateix, per mantenir una bona eficiència energètica és important regular-los de manera independent en funció de l’ús que es faci de cada radiador. “Al matí apago els de les habitacions, per exemple, i abans d’anar a dormir els obro”, diu Súria.

Tenir una temperatura ideal a casa depèn de molts factors, ja que cada persona es pot sentir a gust amb més o menys calor, però els experts recomanen que la temperatura interior ha d’oscil·lar entre els 19 i els 21 graus centígrads i és important tenir un termòstat per mantenir la temperatura. “No cal posar la calefacció a 25, és excessiu i gasta més”, expliquen des de Calefaccions Sant Julià. Mantenir-la és una forma efectiva per estalviar calefacció, ja que cada grau que augmenta consumeix prop del 8% d’energia. “Jo l’encenc quan tinc fred i la tanco quan vull perquè crec que tenir-la encesa tot el dia ni és eficient ni surt més barat”, opina Domènec. La mentalitat que té aquesta veïna d’Encamp no és estranya per als professionals de les calefaccions. Per això, l’ideal és mantenir el rang de temperatura, un pas fàcil amb el termòstat digital, en el qual es programa la temperatura mínima i la màxima perquè no baixin els graus i la casa es mantingui calenta durant tot el dia.

ALTRES MÈTODES 1. L'ALTERNATIVA ELÈCTRICA Moltes llars tenen calefacció elèctrica, ja que es tracta d'una alternativa que no requereix obra però el preu resulta més car. 2. ELS RADIADOR TERMOELÉCTRICS Funcionen amb l’escalfament de l’oli tèrmic. Només cal endollar-los i els radiadors segueixen emetent calor apagats. 3. ÚS DE LA BOMBA DE CALOR Necessita poca energia per assolir la temperatura del termòstat però no permet repartir la calor de manera homogènia.

Estalvi i eficiència amb la calefacció

tracking