x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
Tema de la setmana - 7 DIES

L'aliment del futur: Els insectes

Al Principat el preu oscil·la entre 1,75 i 6,89 euros
L'aliment del futur: Els insectes

L'aliment del futur: Els insectes

L'aliment del futur: Els insectes

Actualitzada 11/01/2019 a les 18:07
Els insectes són un dels aliments més consumits a l’Àfrica, l’Àsia i Amèrica Llatina, la ingesta dels quals complementa la dieta de dos milions de persones mundialment, segons les dades de l’OMS. Els més consumits, segons les dades de l’organisme internacional, són els escarabats, les erugues, les abelles, les formigues i les llagostes. “Aquí a occident, però, menjar insectes ens resulta més desa­gradable”, assegura Berta Jiménez, nutricionista. El component cultural, segons els experts, és una de les bar­reres per fer el pas en la introducció dels insectes en la dieta occidental. “El seu consum voluntari topa amb una barrera psicològica important, però a poc a poc es van incorporant als nostres sistemes alimentaris”, remarca el nutricionista Marc Gil. Exemple d’això són les empreses europees que estan començant a comercialitzar els insectes, de manera natural o en forma de farina o pols. Al Principat es poden trobar en alguns dels grans supermercats, a un preu que oscil·la entre 1,75 i 6,89 euros, tot i que de manera anecdòtica i residual. Per tal que es comencin a introduir en la societat europea, els experts alimentaris asseguren que “es necessiten estratègies de comunicació adequades i programes educatius” perquè resulti més normal el seu consum, assegura Gil.

Laliment del futur: Els insectes

Deixant d’una banda l’exotisme de la seva ingesta en el món occidental, els insectes són un aliment que conté un alt valor nutricional. “Són una bona font de proteïnes, vitamines –sobretot del grup B–, greixos i minerals”, assegura el nutricionista Marc Gil. Per aquest motiu, els professionals asseguren que en un futur estaran “més presents a la nostra dieta, per les necessitats demogràfiques”, assegura Katia Durich, nutricionista. Durich remarca que “no és que s’hagin d’afegir forçosament a la nostra dieta, però és ben clar que necessitem un canvi dietètic i fer servir fonts de proteïnes alternatives, com ara les algues i, per què no, insectes”. Els experts coincideixen que la introducció en la dieta dels insectes serà progressiva i que anirà acompa­nyada d’un canvi cap a un model industrial “més sostenible”. “De mica en mica ens adonarem que és una font més directa i econòmica d’ingerir les proteïnes, però s’haurà de superar aquest fàstic que provoca per la barrera cultural”, sentencia Jiménez.
 
PRESÈNCIA ALS COLORANTS
“Al món occidental ja es consumeixen des de fa temps alguns tipus d’insectes, encara que normalment ho fem de manera involuntària en diversos dels aliments que ingerim quotidianament”, assegura el nutricionista Marc Gil. “Un exemple és el colorant E-120, que està fet a base de cotxinilla [Dactylopius coccus] i el trobem a embotits, gelats, refrescos o al vermut, entre altres”, afegeix.
  • #4 Ciutadana
    (18/01/19 20:15)

    Kilian va dir..
    La FAO, es un macrorganismo dependiente, como todos, de las altas finanzas. Un engañabobos fenomenal. Si hiciéramos las cosas medianamente bien y respetaramos la naturaleza habría de todo lo necesario para todos, pero ya se encargan de que creamos lo contrario a la vez que sobreexplotan la tierra. No seamos tan ingenuos por favor,ellos comen de sus huertos ecológicos, a la vez que llenan los grandes mercados alimentarios de porquerías disfrazadas con el nombre de alimentos y crean "tendencias" para crédulos.

    Respondre
  • #3 Kilian
    (18/01/19 17:14)

    La FAO sabe muy bien que la tierra no va a poder alimentarnos a todos muy pronto, de ahí estas campañas. Vivo en el campo, y antes había muchos animales que comían insectos: murciélagos, lagartijas, salamanquesas, pájaros,todo ha casi desaparecido... menos los insectos, que abundan, el futuro es muy sombrío.

    Respondre
  • #2 Xavier
    (18/01/19 15:56)

    ¿Cuántas estrellas ganarían cocinando bichos? Solo falta que algún cocinero casposo famosillo lo ponga de moda para que todo el mundo lo consuma sin pestañear. Como sociedad viral,cualquier cosa se puede poner de moda.

    Respondre
  • #1 Àngels Codina
    (17/01/19 21:53)

    Doncs per mi se'ls podem guardar. Culturalmet estem en zona mediterranea una de les mes equilibrades pel que fa a la seva cultura alimentaria -que dinamitem amb les successives pressions de l'industria alimentaria , desculturitzant-, hi ha quantitat de bons aliments sense necessitat de rebaixar el nivell, ni fer experiments teledirigits. Entenc que cada zona s'adapta al que té, però pretendre introduir aquest "producte" a les nostres latituts com sempre amb l'excusa d'acabar amb la fam al món (igual que amb els OGM) es , si mes no, una timada mes del marketing alimentari. Axó si, cadascú que faci el que li sembli.

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2019 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts