Tema de la setmana - 7 DIES

L'aliment del futur: Els insectes

Al Principat el preu oscil·la entre 1,75 i 6,89 euros

L'aliment del futur: Els insectes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els insectes són un dels aliments més consumits a l’Àfrica, l’Àsia i Amèrica Llatina, la ingesta dels quals complementa la dieta de dos milions de persones mundialment, segons les dades de l’OMS. Els més consumits, segons les dades de l’organisme internacional, són els escarabats, les erugues, les abelles, les formigues i les llagostes. “Aquí a occident, però, menjar insectes ens resulta més desa­gradable”, assegura Berta Jiménez, nutricionista. El component cultural, segons els experts, és una de les bar­reres per fer el pas en la introducció dels insectes en la dieta occidental. “El seu consum voluntari topa amb una barrera psicològica important, però a poc a poc es van incorporant als nostres sistemes alimentaris”, remarca el nutricionista Marc Gil. Exemple d’això són les empreses europees que estan començant a comercialitzar els insectes, de manera natural o en forma de farina o pols. Al Principat es poden trobar en alguns dels grans supermercats, a un preu que oscil·la entre 1,75 i 6,89 euros, tot i que de manera anecdòtica i residual. Per tal que es comencin a introduir en la societat europea, els experts alimentaris asseguren que “es necessiten estratègies de comunicació adequades i programes educatius” perquè resulti més normal el seu consum, assegura Gil.

Deixant d’una banda l’exotisme de la seva ingesta en el món occidental, els insectes són un aliment que conté un alt valor nutricional. “Són una bona font de proteïnes, vitamines –sobretot del grup B–, greixos i minerals”, assegura el nutricionista Marc Gil. Per aquest motiu, els professionals asseguren que en un futur estaran “més presents a la nostra dieta, per les necessitats demogràfiques”, assegura Katia Durich, nutricionista. Durich remarca que “no és que s’hagin d’afegir forçosament a la nostra dieta, però és ben clar que necessitem un canvi dietètic i fer servir fonts de proteïnes alternatives, com ara les algues i, per què no, insectes”. Els experts coincideixen que la introducció en la dieta dels insectes serà progressiva i que anirà acompa­nyada d’un canvi cap a un model industrial “més sostenible”. “De mica en mica ens adonarem que és una font més directa i econòmica d’ingerir les proteïnes, però s’haurà de superar aquest fàstic que provoca per la barrera cultural”, sentencia Jiménez.

PRESÈNCIA ALS COLORANTS “Al món occidental ja es consumeixen des de fa temps alguns tipus d’insectes, encara que normalment ho fem de manera involuntària en diversos dels aliments que ingerim quotidianament”, assegura el nutricionista Marc Gil. “Un exemple és el colorant E-120, que està fet a base de cotxinilla [Dactylopius coccus] i el trobem a embotits, gelats, refrescos o al vermut, entre altres”, afegeix.

tracking