Sobreviure a l'ofec de la pujada de gener

És important saber planificar les despeses i els ingressos de l’any

Sobreviure a l'ofec de la pujada de gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S’han acabat les festes de Nadal i allò que hauria de ser una bona notícia per a la butxaca de moltes persones, després de destinar una gran partida del sou a menjar, viatges, regals i detalls torna a ser una clatellada. Es deixa enrere el mes amb més despeses de l’any però arriba la costa de gener, amb el característic augment dels preus, una realitat amb la qual es troben tots els ciutadans i que fa que es comenci l’any d’una manera més agredolça. “És dur perquè tot s’encareix i no tinc tants diners al compte com desitjaria. La veritat és que toca estrènyer-se el cinturó i no és fàcil tornar a la rutina amb els números del banc tremolant”, comenta Roser Campos, veïna d’Escaldes.

Les famílies, sobretot aquelles que tenen nens, són el principal grup social que més es ressent de la costa de gener. “Tinc dos fills. Un va néixer el 15 de gener i l’altre el 27. Per tant, la costa de gener per a nosaltres és horrible perquè a part hem de fer més regals per als aniversaris i amb l’edat que tenen no són precisament coses barates. Això que els nens nasquessin al gener ho vam planificar molt malament”, explica entre rialles Eva Maria Pérez, mare del Toni i del Pau, de 12 i 8 anys. Durant aquesta època també s’hi han de sumar les temptacions comercials que venen amb les rebaixes de les botigues, una bona opció per pal·liar els efectes de la pujada de preus, però que també pot ser una arma de doble tall si no es té cura de la despesa. “Aprofito per tornar allò que m’han regalat i no m’ha agradat o no em serveix, però el problema és que sempre acabo amb més roba i, per tant, m’he gastat més diners”, explica la jove Berta Farré, veïna d’Andorra la Vella.

CONSELLS PER ESTALVIAR

Els efectes de la pujada de gener es poden minimitzar seguint algunes recomanacions que proposen els experts. El primer que cal fer és planificar tot el mes a través de la realització d’un pressupost de les despeses fixes i dels ingressos de què es disposa. “Si es desglossa cada despesa per categoria l’organització serà millor, ja que totes aquelles que siguin innecessàries o que puguin ser prescindible almenys durant el mes de gener han d’anar fora de la llista, per tal de poder aprofitar millor els ingressos”, expliquen els economistes.

Crear un fons econòmic per a emergències també és un dels factors importants a l’hora de realitzar el pressupost i només hi cal destinar una petita part dels ingressos mensuals. “A mi em serveix molt. Gràcies a aquesta mesura vaig pagar una reparació del cotxe que no tenia prevista”, diu Sara Guillem, de la Massana. També és important definir-se una fita econòmica, ja sigui amb l’objectiu d’estalviar o d’assolir un import necessari per comprar-se un cotxe o fer un viatge llarg.

El menjar pot ser una de les fonts de despesa més importants, per això és recomanable fer la llista abans de sortir de casa. Comparar preus entre establiments, buscar productes frescos i cuinar a casa ajuden l’economia familiar. “A casa som quatre i hem de vigilar amb la despesa que fem en alimentació, ja que ràpidament apuja el preu final si anem agafant coses que no teníem previstes i que anem veient pel supermercat”, explica l’Eva Maria. Els restaurants no han de quedar exclosos de la llista, però cal tenir en compte que no s’han de freqüentar excessivament durant aquest mes i que és necessari ser conscient de l’import màxim que es pot destinar a aquesta partida.

EL FACTOR PSICOLÒGIC

La pujada de gener no només afecta la butxaca, sinó també l’ànim de moltes persones, ja que l’acumulació dels problemes econòmics afecta el caràcter. “Em costa molt tornar a la rutina i enyoro la família, tot i que no tinc altre remei”, explica la Sara. Segons els experts, l’anomenada depressió post-Nadal també es pot traduir en una manca d’autoestima i d’afecte en haver-se de separar de les persones estimades. “És important no focalitzar-se únicament en tot allò que no s’ha aconseguit durant l’any anterior i centrar-se a plantejar reptes realistes que es vulguin assolir”, explica un dels psicòlegs del país.

Tanmateix, és recomanable començar a fer exercici i dur una alimentació sana i equilibrada si el problema està en el pes aconseguit després de les vacances nadalenques. “Cal tenir present que allò que ens ajuda a assolir els objectius és el fet de ser constants i esforçar-nos. Un pas indispensable és canviar l’actitud”, comenta l’expert. I és que sempre s’ha de ser conscient que en cas de no poder seguir endavant és imprescindible visitar un especialista per obtenir una ajuda professional i personalitzada.

tracking