x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tema de la setmana - 7 DIES

Tothom es prepara per la diada

Cada 8 de setembre la població viu Nostra Senyora de Meritxell de maneres molt diverses
Nostra Senyora de Meritxell és la gran festa del país

Tothom es prepara per la diada

Nostra Senyora de Meritxell és la festivitat més important del país

Actualitzada 31/08/2018 a les 19:06
Cada 8 de setembre el país s’omple de joia, i de ben segur que aquest dissabte també ho farà. És la festa de les festes” comenta mossèn Ramon, rector de Canillo. La Diada de Nostra Senyora de Meritxell és una celebració esperada per a molta gent, ja sigui per estar al costat de la Verge o per a poder gaudir d’un dia de festa. “És una jornada preciosa. Nosaltres aprofitem amb la colla d’amics i pugem a veure el mossèn, a gaudir de les activitats i a venerar la nostra patrona”, explica Rosa Massó, de 75 anys. Com ella, jubilats i famílies s’apropen al santuari en aquest dia, tan present al calendari del país. “Els joves tenen el costum de pujar perquè ho han rebut dels avis, i hi són fidels, però també hi ha gent gran que hi puja amb les residències”, diu el mossèn.
Tot i així, la celebració comença uns dies abans, amb actes com la processó de torxes des del monument dels Pariatges, la celebració de l’eucaristia, un piscolabis de germanor a tots els pelegrins i el ball de festa major a la plaça del poble de Meritxell. “Els quatre gats que érem en els meus inicis ara són milers, i el comú de Canillo sent molt seva aquesta vetlla”, explica. Al dia següent, des de les 7 del matí fins a les 12 de la nit les portes de l’església s’obren per a tothom. Durant la jornada es celebren la missa de l’Aurora, la dels ainistes, la Major i la Vespertina. “A la tarda hi té lloc el concert popular dels Petits Cantors, que omple la basílica de gom a gom”, assegura mossèn Ramon. A més, el Govern ofereix transport gratuït fins a les 21 hores per a totes aquelles persones interessades a viure la Diada nacional al santuari.


Tothom es prepara per la diada


Però què fa la resta de població durant la diada nacional? Hi ha qui aprofita el mes de setembre per venerar la Verge i no haver d’anar-hi el dia 8. “El meu marit i jo anem sovint al santuari, però per la Diada no ho fem perquè ens atabalem força”, comenta Conxita Marín, de 63 anys. De fet, segons explica el rector de Canillo, són nombroses les famílies que pugen els diumenges a “complir amb Meritxell”. D’altres com en Ricard Gutiér­rez, cambrer a una de les franquícies de restauració més conegudes, ho tenen clar. “Per la Diada penso descansar i no fer res, ja que és festiu i el restaurant tanca”, comenta. Així mateix, assegura estar comptant les hores perquè sigui dissabte. “Tinc festa dos dies a la setmana, però quan hi ha un dia més de descans s’agraeix molt”, diu il·lusionat.

Qui no té la mateixa alegria és la Mia, de 8 anys, que aviat ha de tornar a l’escola. “Està una mica trista perquè ja s’acaben les vacances i hem de tornar a la rutina”, assegura la seva mare, Eva Garcia. I és que milers de nens estan pendents de la tornada a l’escola. “Aquest any aprofitarem per quedar-nos a casa i preparar les motxilles”, argumenta Marta López, mare de l’Arnau i la Paula, bessons de 7 anys. “Normalment apuràvem les vacances fins a l’últim moment, però aquest any no paga la pena perquè cau en dissabte i dilluns ja comencen l’escola”, puntualitza l’Òscar Martínez, pare dels bessons.
La Diada és, sense dubte, una jornada que aprofita tot­hom, tot i que cadascú ho fa a la seva manera. Finalment, les hores passen i la jornada de Nostra Senyora de Meritxell acaba. “Tancar la porta de l’església del santuari és el meu gran moment on pouo totes les energies per lluitar en l’educació dels infants i joves. Sense Meritxell, crec que hauria tirat la tovallola més d’una vegada. La festa del 8 de setembre em permet compartir el que tant estimo d’ella”, confessa mossèn Ramon.
  • #15 Manel blasco
    (08/09/18 13:58)

    Andorra a perdut les seves tradicións, estém españolitzant la nostra cultura.

    Respondre
  • #14 Jumpere
    (08/09/18 12:22)

    1- D'una part, se'm fa una mica estrany dir-li diada. Entenc els que s'emprenyen.
    2- D'altra banda, tampoc cal crucificar a la plaça del poble els periodistes que utilitzen expressions “poc andorranes”. No cal ser supremacista tampoc.
    3- No sóc religiós, i encara menys cristià. L'aspecte social de la festa justifica l'alegria que em fa participar-hi: retrobar amics, professors, familiars, coneguts, … . Per tant, no és per a mi una festa religiosa, gens ni mica, i això no m'impedeix encendre un ciri i fer un petó al medalló de la Verge, ni menjar-me un tall de coca. Són símbols que han d'unir tots el andorrans de forma independent a la seva condició. 

    Pels qui em considerin poc andorrà per les meves afirmacions, he nascut i viscut a La Massana tota  la vida, d'una família d'aquí “de tota la vida”, com es diu.

    Respondre
  • #13 De fora vindran
    (08/09/18 12:00)

    Injerencia cultural amb intencions colonitzadoras.

    Respondre
  • #12 Julià
    (07/09/18 12:58)

    Olga va dir..
    No hi has entés res. 
    No estem parlant del que vol dir diada. Tots la sabem la definició. Estem parlant de que a Andorra no s'ha parlat mai de diada. Sempre s'ha dit DIA o FESTA de Meritxell. 
    I si, ho considerem una gran festa a Andorra i no perquè sigui grossa, cal anomenar-la diada.

    Respondre
  • #11 Olga
    (07/09/18 10:59)

    Definició de Diada: Dia assenyalat en què se celebra una festa grossa.
    Depèn de cadascú si creieu que la festivitat de Meritxell ho és o no ho és.

    Respondre
  • #10 Julià
    (07/09/18 10:45)

    Això de la diada, aquí a Andorra, fa mal a les orelles...
    Crec que heu estat els periodistes vinguts de fora que potser heu donat per fet que el parlar andorrà és calcat al d'abaix... i segurament no dista enormement, però hi ha especificitats que haurieu de tenir en compte si voleu fer bé la vostra feina a l'estranger.

    Respondre
  • #9 FA
    (07/09/18 08:54)

    S'HAURIA DE RETIRAR AQUEST ARTICLE POC ANDORRÀ ! MERITXELL ÉS LA CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE LA PATRONA D'ANDORRA !!! ESTIC ESCANDALITZAT DE LLEGIR LA PARAULA DIADA !!! AQUÍ, NO ESTEM A CATALUNYA !! 

    Respondre
  • #8 VDM
    (07/09/18 08:51)

    No és cap DIADA !! És la FESTA DE MERITXELL, patrona d'Andorra. És una festa 100% religiosa a on la política i les al.lusions polítiques no tenen el seu lloc ! La paraula DIADA dona connotacions polítiques ! A vegades, es nota que molts periodistes no son d'aqui ! 

    Respondre
  • #7 Dia de o festa de
    (07/09/18 07:40)

    Cansinos aquests periodistes catalans vinguts a Andorra a importar la paraula Diada. Respecteu-nos.

    Respondre
  • #6 Festa de Meritxell
    (06/09/18 22:32)

    "Diada"? No és la diada d'Andorra. És la festa de Meritxell. El dia de Meritxell. Com sempre s'ha dit.

    Respondre
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts