Una alternativa per oblidar el tabac

Segons un estudi del Servei de Salut Pública d’Anglaterra (PHE), les cigar­retes electròniques són un 95% menys perjudicials que el tabac tradicional

Una alternativa per oblidar el tabac

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cigarretes electròniques estan de moda des de fa uns anys i el nombre de persones que s’uneixen al vapeig creix cada vegada amb més intensitat. La demanda ha augmentat tant que el país ja comença a tenir diverses botigues especialitzades en aquest servei que són buscades amb molt interès pels consumidors. “Abans només podia comprar productes de qualitat quan baixava a Espanya. Ara en puc trobar a Andorra més fàcilment gràcies al fet que hi ha gent que s’ha adonat que no hi havia el servei necessari”, afirma Toni Gómez, que vaporeja des de fa cinc anys. Un dels qui es va adonar d’aquesta mancança va ser Víctor Aguado, propietari d’Snow Clouds, botiga especialitzada a Andorra la Vella. “Hem obert recentment però hi ha força demanda. Fa sis anys que vapejo i vaig decidir crear la botiga perquè no hi havia llocs per comprar bons productes per a les cigarretes electròniques ni on poguessis trobar assessorament si volies introduir-te en aquest món" comenta.

Però, què és exactament vaporejar i què suposa per als consumidors? “El vapeig és simplement inhalar vapor amb el qual, a més, pots gaudir de sabors i aromes diferents”, explica Aguado. “En el meu cas és una alliberació del tabac. Em serveix per pal·liar les ganes de fumar”, comenta Ricardo da Souza, resident portuguès que vaporeja des de fa tres anys.

La voluntat de deixar de fumar és la principal causa per la qual els fumadors visiten una botiga d’aquestes. “Un 70% dels clients aconsegueix deixar el tabac gràcies al vapeig i han millorat la capacitat pulmonar, ja que és més sa que les cigarretes convencionals”, afirma Frederic, de la botiga Cigpas, al Pas de la Casa. De fet, segons un estudi del Servei de Salut Pública d’Anglaterra (PHE), les cigar­retes electròniques són un 95% menys perjudicials que el tabac tradicional. L’informe també argumenta que la nicotina de les cigarretes convencionals causa un 99,6% de danys als consumidors, mentre que amb les electròniques és del 3,4%. “Portava vint anys fumant dos paquets al dia i vaig patir dos infarts. Gràcies a les cigarretes electròniques vaig aconseguir deixar de fumar i fer realitat un fet impensable. Fa cinc anys que no provo el tabac”, explica amb orgull Fernando Garcia, de 58 anys. No opina el mateix Ana Salgueiro, fumadora habitual. “Vaig estar un temps amb les cigarretes electròniques i només em va servir per deixar-m’hi els diners. Fumava menys però quan s’acabava el líquid tornava al tabac normal”, assegura.

El preu de les cigarretes electròniques pot variar en funció de la varietat escollida. “N’hi ha de senzilles per uns 10-15 euros, unes de gamma intermèdia que costen uns 20 o 30 euros i finalment les de gamma alta, que poden estar fetes de plata i dur altres filigranes, que oscil·len entre els 40 i els 200 euros”, comenten des de Cigpas. “No suposa un cost gaire més alt que el de fumar, però has de tenir clar que si vols fer vapeig és per deixar el tabac, no per estalviar”, afirmen des d’Snow Clouds. Així mateix, al cost de les cigarretes electròniques cal sumar el preu dels líquids, les bateries i els accessoris. “El problema real de tot això és que el lobby del tabac fa tot el possible per fer mala publicitat de les cigar­retes electròniques”, conclou el propietari de Cigpas.

Cal destacar que, com tots els aparells, un mal ús o la mala qualitat dels materials pot suposar un perill per al consumidor. Recentment, un home va morir a causa d’un accident amb la seva cigarreta electrònica. Segons l’autòpsia, al jove de 38 anys li va explotar l’aparell mentre en feia ús i els materials que van sortir projectats per l’impacte li van anar a parar al cap, fet que li va causar la mort. Els bombers van acudir ràpidament al lloc dels fets, ja que l’explosió també va provocar un incendi al seu habitatge que li va causar cremades a un 80% del cos. “És un fet que pot passar, però és molt puntual. També exploten mòbils d’última generació”, comenta Frederic, de Cigpas. Tot i ser un fet aïllat no és l’únic cas. Segons un estudi, els últims set anys, més de 130 persones s’han vist involucrades en algun incident relacionat amb l’explosió d’una cigarreta electrònica. “Amb els aparells electrònics això no passa perquè porten un sistema de protecció, però qui compra cigarretes de mala qualitat pot arribar a trobar-se amb un problema similar”, conclou Víctor Aguado.

UN NOU CONCEPTE

Fumar tabac sense additius

Una nova alternativa al tabac convencional i al vaporeig és Iqos, un dispositiu electrònic que escalfa una cigarreta especial (no crema el tabac) i permet fumar sense fum ni combustió, ofereix la possibilitat de combinar aromes i sabors i no deixa olors. Es tracta d’un producte que no serveix per deixar de fumar però ajuda a fer-ho d’una manera més neta. El preu és d’uns 70 euros.

tracking