"Hem après que als nens els interessen tots els temes"

Laia Servera. És l’editora i presentadora de l’‘InfoK’, l’informatiu dirigit a infants del canal Super3. Assegura que totes les notícies es poden explicar als nens.

"Hem après que als nens els interessen tots els temes"CCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Totes les notícies es poden explicar als nens?

Sí. Partim de la base que podem explicar qualsevol tema però que hem de fer que s’entengui. Per fer una notícia hem d’esborrar el bagatge que portem com a adults, el context que ja tenim.

Alguns temes potser són massa complicats, oi?

No s’ha de tenir una actitud paternalista. Dels anys que portem fent l’InfoK hem après que tots els temes interessen als infants, des de la guerra de Síria fins a unes eleccions. Això no pot generar cap trauma. Al contrari, els treu si s’explica amb un context. Ens ho diuen psicòlegs i pedagogs.

I es pot ensenyar tot?

No, amb les imatges és una altra cosa. Algunes poden causar traumes.

Quins filtres hi posen?

Nens i adults que portin armes, morts, ferits greus i imatges violentes per defecte no les traiem. Si expliquem un accident d’avió no cal veure familiars plorant i cossos tapats amb una manta. Al nen li podria causar una ferida psicològica.

Com trien una notícia i no una altra?

Ens interessen més si en podem extreure una explicació més profunda que li pugui servir per a altres ocasions.

Per exemple?

Si un nen ha mort jugant a futbol perquè ha caigut no ho explicarem. És una notícia puntual. Ara, si el nen s’ha mort perquè s’ha penjat en una porteria mal collada que li ha caigut a sobre, això sí que ho hem d’explicar.

És difícil tractar la política per als nens?

És complicada per als adults. N’hi ha que per ignorància o mala intenció veuen coses on no n’hi ha, anem amb molt de compte. Amb la cobertura de la Via Catalana vam rebre crítiques perquè vam anar a cobrir-la i els nens que parlaven tots tenien el mateix tarannà polític. Però era notícia.

Què agrada més als nens?

Ens trobem de tot. Als més petits els agrada la meteo i les notícies d’animals o de l’espai. Als més grans ja els agraden les notícies de grans, com els temes dels refugiats. Si els expliquem aquestes notícies se senten empoderats.

tracking