Problemes visuals per les pantalles

La fatiga ocular pot afectar física i emocionalment

Problemes visuals per les pantalles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ús d’ordinadors, tauletes i smartphones és cada cop més elevat. El nombre d’hores diàries que passem davant de la pantalla de l’ordinador s’ha anat incrementant durant els darrers anys, ja sigui a la feina, a casa o als centres d’ensenyament. L’ordinador ens obliga a mirar fixament durant llargs períodes de temps, a parpellejar amb menys freqüència, fet que, unit a l’aire sec de les oficines, pot provocar símptomes d’incomoditat visual al final de la jornada.

L’estat natural i relaxat dels ulls es dona en visió de lluny, i per tant l’ús excessiu en visió de prop requereix un esforç continu que a mitjà i llarg termini ens pot provocar problemes visuals que ens afectin de forma molt significativa en el rendiment i qualitat de vida.

Sovint, la fatiga ocular que es genera per ús excessiu d’ordinadors pot arribar a afectar la vida de la persona, tant físicament com emocional, ja que la simptomatologia produïda pot generar molta irritabilitat i cansament. Els símptomes més comuns són:

  • Visió borrosa intermitent de lluny o de prop.
  • Visió doble ocasional.
  • Fatiga ocular i general.
  • Mal de cap, ulls, coll i espatlla.
  • Ull sec / ull vermell / irritació ocular.
  • Excessiu llagrimeig.
  • Hipersensibilitat a la llum.
  • Marejos, nàusees.
  • Irritabilitat.

Aquest conjunt de símptomes rep el nom de síndrome visual informàtica, que, segons alguns estudis, afecta un alt percentatge de persones que utilitzen l’ordinador més de tres hores seguides al dia. La majoria dels símptomes visuals són només temporals i es deixen de notar en apagar l’ordinador, encara que algunes persones poden veure reduïdes les seves habilitats visuals, experimentant visió borrosa, fins i tot després de deixar de treballar.

La síndrome visual informàtica es produeix perquè els ulls treballen amb més intensitat davant d’una pantalla que enfront de la pàgina d’un llibre o revista, a causa de factors com la definició dels caràcters, el reduït nivell de contrast, la presència d’enlluernaments i reflexos en el monitor, les distàncies i angles de treball, etcètera.

Seguint unes senzilles pautes d’ergonomia aconseguiràs que la feina davant la pantalla de l’ordinador no li passi factura al teu benestar visual.

  • Acudeix a revisions visuals periòdiques per assegurar-te que la graduació de les teves ulleres o lents de contacte és la correcta. Demana al professional que encomani específicament unes ulleres per treballar davant de l’ordinador, ja que les lents que fas servir habitualment poden no ser les més recomanables per a la informàtica. La pantalla de l’ordinador sol situar-se més alta i a més distància de l’usuari que un llibre, de manera que les ulleres bifocals, per exemple, no estan adaptades per a aquesta distància o angle de treball.
  • Fes pauses de quinze minuts cada dues hores perquè els ulls descansin. A més, cada vint minuts, mira per la finestra o dirigeix la mirada a l’infinit durant uns vint segons per canviar l’enfocament dels ulls.
  • Parpelleja amb regularitat, ja que això evitarà la sequedat ocular.
  • Ajusta la resolució i el contrast de la pantalla. Com més gran sigui la resolució, més clara serà la imatge, fet que en donarà un major confort visual. També es pot augmentar la mida de la lletra. La brillantor de la pantalla no ha de ser ni molt intensa ni molt tènue.
  • Evita els enlluernaments i reflexos. Els reflexos en la superfície de la pantalla es poden minimitzar amb cortines a les finestres, interruptors que facin la llum ambiental més tènue i filtres de reducció de l’enlluernament.
  • Mantingues el monitor lliure de petjades i pols, ja que poden reduir la claredat. Quan aquestes mesures no són suficients i els símptomes persisteixen, la teràpia visual pot ajudar de forma molt significativa, ja que amb una sèrie d’exercicis podem augmentar l’eficàcia del sistema visual.

tracking