x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Salut - 7 DIES

Sis curiositats sobre els ulls

Les persones retenen el 5% d’allò que veuen
Sis curiositats sobre els ulls

Sis curiositats sobre els ulls

Sis curiositats sobre els ulls

Actualitzada 21/02/2020 a les 18:56
La visió és el sentit que més utilitzem: s’estima que un 80% de la informació que ens rodeja es capta a través seu. Els humans recordem un 1% del que toquem, un 2% del que escoltem, però un 5% del que veiem.

CURIOSITAT 1
Els ulls aporten informació al cervell sobre la mida, la forma, el moviment, els colors, la direcció i també la intensitat de la llum.


CURIOSITAT 2

El moviment dels ulls es realitza gràcies a sis músculs inclosos a cada ull. Aquests permeten veure en les quatre direccions: a dalt, a baix, esquerra i dreta.

CURIOSITAT 3
La retina està formada de milers de cèl·lules que responen a la llum, els fotoreceptors. Existeixen dos tipus de fotoreceptors: els bastons i els cons. Els primers són molt sensibles a la llum. Els segons distingeixen els colors com el blau, el verd i el vermell. El nervi òptic és el conjunt de fibres nervioses de la retina. A través seu viatja l’impuls nerviós fins al cervell per tal de crear una imatge general del que s’està veient.


CURIOSITAT 4

L’iris és una estructura circular que conté pigments, responsables de l’aportació del color a cada ull. A més, a través de la pupil·la controla la quantitat de llum que entra als ulls. La pupil·la és el forat negre que veiem al centre de l’iris dels nostres ulls. Com a responsable de l’entrada de llum al sistema ocular, es tanca quan hi ha un excés de llum i es dilata quan aquesta és insuficient. El seu principal objectiu és que l’entrada de llum sigui sempre constant per tal que la visió sigui el més perfecta possible.

CURIOSITAT 5
El parpelleig permet estendre la pel·lícula lacrimal per tota la superfície de l’ull. D’aquesta manera la manté humida, la neteja de pols i de microorganismes, a més de matar els bacteris que pugui contenir.


CURIOSITAT 6
Podem veure els objectes situats de prop o de lluny gràcies a l’acomodació del cristal·lí. És similar a l’objectiu d’una càmera de fotos. Quan el cristal·lí es torna opac es parlarà de cataractes. Quan ens costi veure de prop parlarem de vista cansada o presbícia.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts