Quin protector solar he d'utilitzar?

Cal saber que l’eficàcia dels protectors augmenta quan s’apliquen mitja hora abans de sortir a l’exterior

Quin protector solar he d'utilitzar?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Durant l’època de més sol, entre l’abril i l’octubre, és fonamental protegir la pell de l’exposició solar per reduir al màxim l’aparició d’un càncer de pell. La radiació ultraviolada té la capacitat de:

  • reduir el nostre sistema immunitari cutani.
  • penetrar en el material genètic de les cèl·lules cutànies modificant-lo per augmentar el risc que es transformin en cèl·lules tumorals.

Els protectors solars, tant els físics com els tòpics, redueixen la quantitat de radiació ultraviolada que arriba a la superfície de la pell. Els protectors solars tòpics són de dos tipus: els que contenen molècules que absorbeixen part d’aquesta radiació i els que la fan rebotar. D’entre aquests últims cal destacar els protectors solars que contenen diòxid de titani i/o de zenc, que habitualment s’utilitzen en nens, ja que deixen una coloració blanquinosa i són més espessos (tot i que més efectius per protegir la pell). El factor de protecció (FPS) d’un protector solar indica quina capacitat té per retardar una cremada solar (vermellor). Els FPS per sota de 30 tenen una eficàcia molt reduïda per protegir la pell i tenen una utilitat escassa en aquest sentit. Entre 30 i 50 de FPS, l’efectivitat del protector augmenta proporcionalment, i per sobre de 50, la capacitat és força similar entre ells (per això molts són denominats 50+ i no especifiquen exactament quin factor són per sobre de 50). Així doncs, per exemple, un FPS100 no protegeix el doble que un FPS50.

Els protectors solars no eviten que la pell es posi morena, només alenteixen (en baix grau) la velocitat en què ho fa i intenten evitar que es cremi. Recordem que el factor de risc principal per patir un melanoma (un càncer amb elevada mortalitat) és l’antecedent de cremades solars a la infància i joventut. Per tant, es recomana que totes les persones utilitzin un protector solar FPS50 per a tot el cos, inclosa la cara, aplicat cada dues hores o bé després de sortir de l’aigua o una sudoració intensa. Cal saber que l’eficàcia dels protectors augmenta quan s’apliquen mitja hora abans de sortir a l’exterior. Si volem utilitzar protectors solars diferents per a la cara i per al cos, és recomanable utilitzar preparacions oil-free per a la cara (per evitar els barbs i l’acne) i per al cos formulacions fàcils d’estendre (com llets, fluids de fusió o esprais).

tracking