Anisometropia, una gran diferència de graduació

Si passa des del naixement pot ser ull gandul

Anisometropia, una gran diferència de graduació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Què passa quan una persona té una diferència notable de graduació entre els dos ulls?

No es tracta d’un cas aïllat, ja que pot passar que l’error refractiu –miopia, hipermetropia i/o astigmatisme– d’un ull sigui diferent al de l’altre l’ull. O que la diferència en graduació sigui molt significativa. En ambdós casos parlarem d’anisometropia.

Efectes en la visió

Hi ha dos tipus d’anisometropia:

Una és quan una persona té més de dues diòptries de diferència entre ambdós ulls, ja sigui de miopia, hipermetropia i/o astigmatisme. En aquest cas, la persona podrà tindre problemes en visió binocular, ja que la diferència de graduació no sempre estarà compensada pel cervell i pot arribar a suprimir la imatge més borrosa o veure-hi doble. Si això passa des del naixement, pot aparèixer ambiopia o ull gandul: un ull es desenvolupa més que l’altre.

El segon tipus és quan el pacient té defectes refractius diferents en ambdós ulls (és a dir, miopia en un ull i hipermetropia en l’altre, per exemple). En aquest cas, la persona pot patir visió borrosa, mal de cap i moltes vegades pot patir d’estrabisme.

El tractament

En el cas que la diferència de diòptries sigui petita (una o dues), normalment l’anisometropia es tractarà en un primer moment amb ulleres, i moltes vegades el pacient tolera bé aquesta opció, però pot no ser una solució definitiva. En el cas que hi hagi ambliopia o ull gandul, s’haurà de tractar mitjançant exercicis i tècniques específiques a través d’un terapeuta visual.

D’altra banda, en el cas del pacient que té una diferència de graduació notable entre els dos ulls, el cervell no arriba a acostumar-se i les ulleres no resulten útils en la gran majoria dels casos. Així doncs, a aquest tipus de persona se li recomana millor l’ús de lentilles i si el pacient no les tolera o no les vol dur, una alternativa seria una cirurgia refractiva ja sigui amb làser o lent intraocular ICL, depenent de la graduació.

tracking