TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Els medicaments i la simbologia

Els grafismes ajuden a un ús correcte i racional

Els medicaments i la simbologia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No sé si s’hi han fixat mai, però els envasos de medicaments contenen un munt de símbols, sigles i pictogrames. Aquests grafismes serveixen per donar una informació ràpida al consumidor i al farmacèutic. Enquestes fetes als pacients rebel·len que el 81% de la gent no es llegeix el prospecte, així que els grafismes poden ajudar enormement a l’ús correcte i racional dels fàrmacs.

Per llei, a l’envàs hi han d’aparèixer molts elements, com el principi actiu, la dosi, el codi nacional, etc... En aquest sentit, és important el número de lot de fabricació per si cal retirar unes unitats de producte concretes i la data de caducitat, per tal de saber la vida útil de cada medicament. També és obligatori que a l’envàs hi apareguin dues clàssiques advertències: mantenir fora de l’abast dels nens i llegir el prospecte abans d’usar aquest medicament.

Els envasos poden tenir símbols diferents, els més importants són: un cercle blanc (cal recepta per al medicament), un punt negre (és un estupefaent), un cercle pintat una part de negre i l’altra de blanc (és psicòtrop) i un asterisc (cal conservar-lo en fred). Els medicaments que poden reduir la capacitat de conduir o portar maquinària perillosa tenen un pictograma d’un triangle vermell amb un cotxe dins.

Pel que fa a les sigles, les usem per classificar el tipus de medicament i el règim de dispensació. Les sigles EFG volen dir que es tracta d’un genèric; ECM fa referència als que necessiten un control mèdic especial; els fàrmacs tradicionals a base de plantes tenen les sigles MTP; i TLD són tractaments de llarga durada. Finalment, els medicaments especials per diagnòstic que recepten els metges especialistes porten les sigles DH, i els fàrmacs que només es poden usar als hospitals són aquells marcats amb la sigla H.

tracking