Les taques de l'edat

Els lentígens no són malignes, però indiquen que la pell ha patit

Les taques de l'edat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els lentígens solars, senils o actínics coneguts també com a taques de l’edat són petites taques planes de color marró d’1-2 mm fins a centímetres que apareixen en la pell, ben delimitades i acostumen a tenir forma arrodonida o estrellada. Tenen augmentat el número de melanòcits. A di­ferència de les pigues o nevus mantenen el color estable, independentment de l’exposició solar rebuda. Tenen relació amb l’exposició solar i per aquest motiu solen aparèixer en zones com la cara, l’escot, les mans i al cap si existeix calvície. No són malignes ni evolucionen a cap lesió cutània maligna, però són indicadors que la pell ha rebut una sobreexposició solar i per tant s’aconsella realitzar revisions periòdiques de la zona per un dermatòleg per detectar a temps qualsevol possible lesió premaligna o maligna.

A qui afecta? Freqüentment s’observa en persones a partir dels 40 anys, ja que a partir d’aquesta edat la pell té menys capacitat de regeneració i recuperació a l’exposició solar. Sobretot, són més freqüents en persones amb pell clara que tenen més facilitat a cremar-se. Simptomatologia: aparició de lesions planes i pigmentades en les zones exposades a la radiació solar.

Tipus:

- Lentígens simples: és una taca marró homogènia d’1-5 mm que es pot presentar en qualsevol part del cos. Solen aparèixer a partir dels 3 anys.

- Lentígens solars: consisteix en una taca de majors dimensions, de color marró i superfície rugosa i descamativa.

PER QUÈ APAREIXEN LES TAQUES?

La causa principal de l’aparició de lentígens és l’exposició solar recurrent de la pell no protegida tant per cremades solars com per exposicions cròniques. Per aquest motiu amb el pas dels anys i amb l’acumulació de la llum solar apareixen amb més quantitat. Tot i que no són malignes, indiquen que és una zona més propicia per a la pell de patir lesions premalignes.

tracking