Els beneficis de deixar de fumar

Només cal una cigarreta perquè es desencadeni càncer

Els beneficis de deixar de fumar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com passa amb totes les addicions, deixar de fumar no és una tasca fàcil. Quan lluitem contra el nostre cos és sempre més difícil. Al cervell tenim uns receptors nicotínics que als fumadors els poden arribar a demanar una cigarreta cada 45 minuts, i si no es pot complir aquesta necessitat, el cos pateix una ansietat enorme anomenada síndrome d’abstinència.

Unes 164 persones moren al dia a Espanya a causa del tabac. El tabac és un element estocàstic, és a dir, que probablement només una cigar­reta que t’hagis fumat et pot matar, no ha de ser la primera o la darrera, potser la 315 o la 1.050. Només en cal una perquè es desencadeni un càncer. El tabac, a més, provoca altres efectes, com la falta de capacitat pulmonar, tos, ansietat o la pèrdua de gust o l’olfacte.

La tasca de deixar de fumar és difícil, i com deia el mestre Yoda a Star Wars “fes-ho o no ho facis, però no ho intentis”. El primer pas, i més important, és reconèixer que veritablement vols deixar de fumar i que ho pots fer. Comença un dia que sàpigues que no tindràs cap complicació que pugui alterar la decisió. No funciona si ho deixes suprimint cada dia algunes cigarretes. Aquest dia, llença les cigarretes i és fonamental que canviïs d’hàbits, com fer exercici.

Pensa que des del primer dia ja tindràs una pressió sanguínia normal i més vitalitat. Els primers tres dies hauràs eliminat la nicotina del cos, recuperaràs el gust i l’olfacte, respiraràs millor i desapareixerà la síndrome d’abstinència. Passats tres mesos, guanyaràs un 30% de capacitat pulmonar i et cansaràs molt menys. Després d’un any sense fumar, el teu risc de morir per atac al cor es reduirà un 50%. Passats cinc anys, el risc d’infart és el mateix que si no haguessis fumat. Després d’una dècada, el risc de càncer de pulmó s’haurà reduït a la meitat.

Com deia l’Alan Carr al seu llibre per deixar de fumar, el tabac no té cap benefici. Si ho deixes, et trobaràs millor, estalviaràs calés i la nicotina no t’esclavitzarà. És una oportunitat per canviar d’hàbits i a més pots donar exemple als teus fills. Hi veuràs els incomptables beneficis.

Mètodes que ajuden

Pots lluitar contra l’ansietat amb xiclets, esprais o pegats amb nicotina. També hi ha fàrmacs per evitar l’ansietat, com el Champix, però cal control mèdic. Si et compromets amb la família o els amics a deixar-ho ells poden motivar-te en aquesta guerra. Recorda que el més important és la força de voluntat que hi posis.

tracking