Compte amb les pigues

Cal revisar les pigues periòdicament

Compte amb les pigues

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pigues o nevus melanocítics o pigmentats són asimptomàtics. Els signes visuals que haurien d’alarmar són la coloració negra, el creixement ràpid o la seva irregularitat quant a forma o color. No obstant això, aquests signes acostumen a aparèixer en un període relativament avançat del tumor. Idealment, s’haurien de detectar els canvis més incipients per tal d’evitar riscos futurs.

Tipus

Podem diferenciar entre nevus melanocític congènit i melanocític. Els primers són els que ja estan en el moment del naixement (1% dels nounats), i poden ser de pocs mil·límetres fins ocupar una gran part de la superfície corporal. Es relacionen amb un risc augmentat per desenvolupar un melanoma maligne, especialment els més grans (superiors a 20 cm o bé els que cobreixen tota una zona del cos com un braç). Els altres, els adquirits, són els que apareixen durant la infància o al llarg de la vida. Són els més habituals i solen aparèixer a les zones exposades al sol.

Prevenció

Tot i que la immensa majoria de les pigues són benignes i al llarg de la vida no es transformen en un càncer de pell, és necessari revisar-les periòdicament amb el dermatòleg, ja que poden patir alguns canvis.

Tractament

Per tractar les pigues, s’utilitza un mètode o un altre depenent del tipus de lesió, localització i finalitat del tractament. Els possibles tractaments són l’extirpació i el làser de CO2.

Cal saber:eina de prevenció

La dermatoscòpia digital permet la detecció precoç dels possibles canvis microscòpics en l’estructura dels nevus i aconseguir un diagnòstic precoç del càncer de pell. Consisteix en un mapeig digital de totes les lesions pigmentades del pacient.

El *Dr. López Gil és dermatòleg a Dermandtek (lopez.gil57@gmail.com - 886100).

tracking