Sintrom o un amic per a tota la vida

És el fàrmac que ha salvat més vides els darrers 50 anys

S'ha d'ajustar la dosi de Sintrom periòdicament per mantenir un nivell adequat de coagulació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Imagineu-vos quin sidral es muntaria si una bola enganxifosa sense control es colés al circuit d’aigua de la calefacció? El final de la història més probable seria una canonada tapada o un radiador o la bomba de l’aigua fets malbé. Aquesta imatge em serveix per il·lustrar el que pot patir el sistema circulatori amb un trombo o un èmbol. Això sí, abans definim cada cosa. Un trombo és un coàgul de sang format a una vena o artèria (en l’exemple correspon a la bola enganxada que pot taponar la canonada). L’èmbol és un trombo que es desprèn i viatja pel sistema circulatori (en l’exemple és la bola que es mou). Els efectes imprevisibles del trombo o de l’èmbol són una malvada loteria que pot ser mortal. És per això que cal prevenir l’aparició dels coàguls. Els fàrmacs que els eviten són els anticoagulants.

Els darrers 50 anys, el tractament que ha salvat més vides ha estat l’anticoagulant anomenat Sintrom. Gairebé un milió de pacients espa-nyols en pren de forma crònica. Conté acenocumarol i té com a missió fer la sang més fluida, evitant el risc de patir un ictus o la formació de trombos. És barat i els efectes secundaris més freqüents són els sagnats o els hematomes.

Però el Sintrom té un inconvenient: s’ha d’ajustar la dosi periòdicament per mantenir un nivell adequat de coagulació. Això fa que el pacient s’hagi de fer un control mensual del grau de coagulació (INR) al centre de salut. No cal anar-hi en dejú. L’INR de la gent que no pren Sintrom és 1. Els pacients que sí que en prenen han de mantenir un valor d’entre 2 i 3. Si és inferior a 2 llavors es troba massa coagulat. I si és superior a 3, es troba descoagulat. Per tornar al valor 2-3, es reajusta la dosi diària de Sintrom.

Hi ha nous anticoagulants, com el Dabigatran o l’Apixaban, que tenen com a avantatge que no cal fer controls i tenen una menor interacció amb altres fàrmacs. Però també tenen inconvenients, com ara que si el pacient s’oblida una dosi, pot estar en perill unes dotze hores. Un altre inconvenient és el preu, que pot anar dels 15 als 90 euros. El del Sintrom és de només 3.

Des d’aquí, valorar la gran tasca diària dels professionals dels centres de salut amb els pacients. ca l’apotecari

Una dieta equilibrada ajuda la circulació

La dieta influeix molt en l’INR, sobretot els aliments que contenen més vitamina K. Aquesta vitamina és coagulant i té efectes contraris als del Sintrom. Els aliments que en porten més són la col, el bròquil, les endívies, els espinacs, el julivert, els naps, les bledes, les castanyes, la maionesa, l’oli de soja i el te verd. Es recomana seguir una dieta equilibrada.

tracking